13.1 C
Valencia

El MuVIM contribueix a la recuperació de la memòria històrica

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Xavier Rius: “Jo sóc. Memòria de les rapades’ és una invitació a mantenir-se vigilants fronts als grans reptes morals de la nostra societat”

Xavier Rius, diputat de l’àrea de cultura, ha assistit aquest matí al MuVIM a la presentació de l’exposició “Jo sóc. Memòria de les rapades”. Aquesta exposició, realitzada per “Art al quadrat”, es podrà visitar al museu fins l’1 d’abril.

- Publicitat -

A l’acte han acompanyat al diputat: Rafael Company (director del MuVIM), Amador Griñó (cap d’exposicions del MuVIM), Susana Blas (comissària de la mostra) i Mónica i Gema del Rey Jordà (components d’ “Art al quadrat”).

Xavier Rius ha destacat l’aposta del MuVIM per “projectes amb una gran càrrega social. En un moment tan crític respecte al tractament i distinció entre els gèneres. ‘Jo sóc. Memòria de les rapades’ és una invitació a mantenir-se vigilants fronts als grans reptes morals de la nostra societat.

- Publicitat -

Per la seua banda, Rafael Company ha volgut afegir que si bé no és una exposició enorme “quant al seu format, emocionalment sí ho és”. També ha insistit que “les víctimes del mal mai reben suficient justícia, però accions com les de les artistes implicades en aquest projecte actuen com a un bàlsam reparador”.

A la seua intervenció, Amador Grinó (cap d’exposicions del MuVIM), a remarcat la importància “de recuperar el que va ser una època negra”. I ha afegit que aquesta exposició “ajuda a no oblidar i a conciliar el que va ocórrer”.
Pel que fa a la comissària de l’exposició, Susana Blas, ha posat èmfasi en “la part emotiva del projecte”.

- Publicitat -

Per la seua part les artistes, Mónica i Gema Rey Jordà, han agraït a les famílies de les represaliades l’ajuda rebuda al projecte i han recalcat que sols “hi ha tres fotos ha Espanya de dones rapades, però la trena és una prova fefaent d’aquests fets”. I han remarcat que amb aquest projecte “estem reescrivint la memòria, una memòria del present i del futur.”

Què podem trobar “Jo sóc. Memòria de les rapades”?

Aquesta exposició, és un homenatge a les dones represaliades durant el franquisme. Dones, a les que, una vegada detingudes, les rapaven el cabell, les obligaven a beure oli de ricí per a provocar-les diarrees i passejar-les pels carrers, mentre la resta del poble les insultava i apedregava.

La mostra “Jo sóc. Memòria de les rapades”, vol mostrar la força i el valor d’aquestes dones i que elles serveixen d’exemple per a la lluita contra la violència a les dones que es viu actualment.

Per a aquesta obra les artistes demanaren a la població que donaren flocs de cabell amb l’objectiu de mostrar la cabellera col·lectiva destruïda. Amb aquestes donacions, s’ha realitzat una de les peces més importants de l’exposició: Una quilomètrica trena que penja des del pis de dalt del museu. A més a la mostra es pot trobar, no sols fotografies i testimonis, sinó també, la trena original d’una d’aquestes dones represaliades: Mariana Torres Esquer, una relíquia cedida pel seu nét.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -DiVal

Segueix-nos

13,071FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

La Diputació de València activa el teletreball per a la mitat de la seua plantilla

• L'objectiu de la corporació provincial, amb una plantilla de 1.200 treballadores i treballadors, és garantir els serveis que presta la institució preservant la salut del funcionariat

L’equip municipal de Benaguasil compleix quasi el 60% del seu programa electoral en any i mig de legislatura

Quan es compleix pràcticament any i mig des de l'inici de la legislatura, l'equip popular de Benaguasil liderat per l'alcalde i diputat provincial Ximo Segarra Castillo, fa balanç de la gestió duta a terme d'estos primers divuit mesos.

Benitatxell tampoc cobrarà l’ocupació de terrasses als bars durant 2021

• Es tracta d'una nova mesura per a pal·liar els efectes de la crisi del Covid-19, junt amb les ajudes als autònoms i xicotetes empreses

València destina 1,6M€ per a ajudar als establiments hostalers i de la restauració

Tots els establiments que van sol·licitar l'ajuda i compleixen els requisits s'han beneficiat de la subvenció per al suport al sector de la restauració

Sanitaris de l’UCI del General, desbordats per la falta de mitjans davant l’augment de casos COVID

La última víctima mortal portava 40 dies hospitalitzada. D'altra banda, personal de l'hospital denuncia que els obliguen a portar els EPIS de seguretat més hores de les recomanables perquè no hi ha prou material de protecció.
- Advertisement -

: Valencià