“Naix un projecte de Centre per a Espanya” per José Enrique Aguar

José Enrique Aguar, President Estatal de Contigo fa una valoració de les eleccions.

Aquestes han sigut unes eleccions amb un retorn dels votants al bipartidisme, hi ha un cansament de les velles polítiques, però a l’hora de depositar el vot els espanyols s’han refugiat en més del mateix i no aconseguim eixir de la bipolaritat de les polítiques. A més, l’anomenada al vot útil del ” No passaran ” ha fet que els ciutadans voten una vegada més el menys dolent, perquè el primer és que no guanye “el de davant”.

Passades les eleccions municipals i autonòmiques del diumenge és moment de fer balanç. Contigo Somos Democracia va nàixer fa un any amb clara vocació nacional i en aquest temps hem aconseguit una implantació que pocs auguraven llavors.

35.039 vots diumenge passat, i representants en ajuntaments de moltes províncies de la geografia espanyola, des de Màlaga, Sevilla, Toledo, València, Alacant, Salamanca, Burgos, Guadalajara, León o la Corunya. La marca Contigo ha començat a estendre’s amb un projecte de centre, coherent, municipalista i centrat en superar el bipartidisme.

Perquè, que no s’enganye ningú, després de les eleccions d’abril i de maig una cosa ha quedat clara. Els que van arribar per a canviar coses no volien un nou model polític de partits a Espanya, volien més bipartidisme però per substitució. Ciudadanos encara opta a substituir al PP, no a superar-lo, i Podemos ja pensa en com recollir els calius i repartir-se el poc que els queda després de pensar que podrien substituir al PSOE.

Tenim enormes reptes per davant. I no confie que els grans partits sàpien afrontar-los ni tinguen gens d’interés a solucionar-lo perquè aquesta situació de bipolaritat és la seua raó que continuen existint, Parle de l’imprescindible pacte d’Estat sobre, Sanitat, Educació Politica Territorial, Pensions, finançament autonòmic, on de debò s’establisca uns pilars forts i justos, sense pactes secrets i d’amagat on el vot d’una desena de nacionalistes valga més que el de milions espanyols.

És més necessària que mai una revisió del finançament municipal. Els ajuntaments cada vegada assumeixen més competències, són l’administració més pròxima al ciutadà i la seua capacitat financera no pot dependre de les autonomies i de l’Estat. Una situació que cal revertir amb un gran pacte. La pregunta és si el bipartidisme voldrà afrontar-lo i, per desgràcia, no sóc optimista.

Ni els uns ni els altres volen superar aquest sistema bipartidista cainita, amb una llei electoral feta a mesura dels dos grans partits, que engreixa sense miraments i vergonyosament als partits nacionalistes i que penalitza als partits nacionals més modestos.

Tenim per davant quatre anys de més del mateix. D’un lleva’t tu perquè em pose jo. Cap vol un sistema de representació més just, per a superar la política de fa quatre dècades.
En Conitgo hem fet una campanya neta, centrada en les demandes ciutadanes. I ho hem fet contra vent i marea, així que aprofite per a donar les gràcies als mitjans públics i privats que han estat al servei de la veu dels seus amos, gràcies per no ser mitjans d’informació plural i imparcial.

S’obri una etapa en la qual la presència en les institucions Contigo demostrarà que som un partit en el qual confiar, que es pot construir projectes municipalistes per a fer bona política, l’única que ens mereixem els espanyols.

José Enrique Aguar.CatalanSpanish