Natxo Temiño: “Un valencianista ha d’expressar-se com vulga i pot haver nascut on vulga”

“La formació que abandera el centrisme valencià”. Així es defineix Demòcrates Valencians, un partit polític ara liderat per Natxo Temiño, qui va ser triat el passat 22 de setembre en la celebració de la seua II Assemblea. Advocat de professió, Temiño ens parla dels objectius del seu partit i del lloc que pretenen ocupar en el panorama polític valencià. A més, no esquiva els tòpics i valora la situació actual del Pacte del Botànic.

Fotografia: Víctor Gutiérrez

Com una persona s’apunta a un micropartit i acaba arribant a ser secretari general?

És qüestió de moments i de circumstàncies. Quan una persona no demostra ànsies ni inclinació al càrrec, tot flueix i és més senzill. Jo he mostrat un equilibri entre no tenir excessives ànsies de protagonisme i estar a disposició del partit. Les circumstàncies m’han portat ací, però no era res que estiguera previst. Sembla ser que sóc un home de consens entre les diferents sensibilitats del partit.

Tu ja tens una trajectòria política

Vaig tenir una trajectòria limitada en Unió Valenciana perquè ja em va tocar viure el procés de desintegració del partit, però era conscient d’eixe procés final i sí que em vaig significar  per ser una de les ales més a l’esquerra, per dir-ho d’alguna forma. A Catarroja vaig contribuir a la materialització d’un pacte de progrés amb formacions nacionalistes (Bloc i Unió Valenciana).

el valencianisme no acaba amb la llengua, té moltes més coses

Què té Demòcrates Valencians que no tinguen altres partits valencianistes?

El que té Demòcrates Valencians i el que jo vull que tinga, perquè en açò cal treballar tots els dies, és un valencianisme del segle XXI, un valencianisme dinàmic, àgil i pragmàtic, fora de clixés. Hem d’engrandir l’espai valencianista. Un valencianista ha d’expressar-se com vulga i pot haver nascut on vulga. Si un bilbaí naix on vulga, un valencianista també. Crec que el valencianisme no acaba amb la llengua, té moltes més coses. En açò ens diferenciem d’altres formacions, les quals tenen hipoteques ideològiques o prejudicis a l’hora de negociar amb altres formacions. Demòcrates ha de fer valdre els interessos col·lectius sobre els interessos puntuals de partit. Si no fóra així, jo no tindria raó de ser en un partit que és com els altres.

Entrem en tòpics. Comunitat, País o Regne?

Sóc lletrat i el principi de legalitat és fonamental perquè si no qualsevol podria fer el que volguera. Comunitat.

Real Acadèmia de Cultura Valenciana o Acadèmia Valenciana de la Llengua?

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua és l’òrgan estatutari.

On se situa sectorialment Demòcrates?

Crec que Demòcrates és un projecte molt transversal. Este és un país de moltes etiquetes i de molts clixés, a la gent li agrada sempre un anàlisi fàcil. És un partit molt de centre i ha de ser molt decent i valencianista. Té diferents sensibilitats, però no triomfaria si no tinguera un perfil soci-liberal. Entre una esquerra radical que tenim en la Comunitat que es preocupa de qüestions divines i una dreta extrema per duplicat, el centre és tan immens… Jo veig un espai enorme.

Quan Ciudadanos va començar també es va definir com un partit de centre. Demòcrates està més a l’esquerra o més a la dreta que Ciudadanos?

Estem en plànols diferents. L’objectiu de Ciudadanos no és millorar el finançament valencià, ni tenir un sistema de justícia àgil. Intenten aprofitar el daltabaix del Partit Popular, però Ciudadanos és solament un logotip, quan grates i vas a les propostes, t’adones que no aporten res nou a la societat valenciana. El mateix model amb una altra americana. Ciudadanos no és centrista.

Com s’han pres a casa el teu nou càrrec?

Sabien poc perquè a mi no m’agrada anticipar les notícies. Açò és com les querelles, no s’anuncien, es presenten. Però estan contents que jo faça el que vull, sempre he tingut llibertat absoluta per a poder prendre tot tipus de decisions. No hi ha hagut cap problema.

L’objectiu del meu partit és portar a la pràctica la teoria del valencianisme moderat, integrador, reivindicatiu i pragmàtic.

Natxo Temiño

Quin és l’objectiu de Demòcrates Valencians?

Portar a la pràctica la teoria del valencianisme moderat, integrador, reivindicatiu i pragmàtic. Volem emplenar eixe espai i estar present no solament en els ajuntaments, sinó arribar on es fa política, ja que en els ajuntaments solament es fa gestió. Anem lluny i, per tant, caldrà anar a poc a poc.

El partit va començar el seu camí en 2013, però no va presentar candidatura en les eleccions de 2015. Per què?

Jo no estava dins del projecte, però m’imagine que seria per una qüestió de temps. El partit estava recentment creat i el sistema espanyol dificulta molt la creació de partits.

No va ser per por del fracàs?

Jo sempre pense que els debuts han de ser quan més prompte millor perquè et lleves la por escènica. Has d’eixir a competir, has d’eixir al mercat… però la immediatesa electoral d’aquell moment aconsellaria ser prudent. No estaria madur el projecte.

Hi haurà candidat a la presidència de la Generalitat? 

Supose que sí.

I a les capitals de província?

A les tres capitals de província sí i segur que a les quinze ciutats de més de 50.000 habitants també. El mes d’octubre és important per a estes qüestions.

I l’europea?

Tenim una relació estreta amb determinats partits estatals del nostre perfil ideològic que ens van visitar en la nostra assemblea el passat dia 22: PNB, Coalició Canària i PI. La idea és articular una fórmula de col·laboració i anar a les eleccions de manera conjunta. És una realitat que probablement es materialitze en breu.

El Pacte del Botànic ha incomplit moltes expectatives

Com valores la situació del Pacte del Botànic?

A la gestió no se li pot donar un aprovat perquè ha incomplit moltes expectatives. La situació actual és tàctica, ara estan marcant distàncies entre ells per la situació preelectoral en lloc d’aprofitar els mesos que queden de legislatura. Des d’abans de l’estiu la van donar per conclosa.

Quina és la posició de Demòcrates Valencianes respecte als bous?

Crec que és compatible mantenir unes tradicions amb els principis bàsics d’una societat del segle XXI d’absència de maltractament animal. No val tot. Les tradicions que una societat democràtica puga assumir i puga veure sense vergonya, caldrà mantenir-les, i les que siguen insostenibles, caldrà anar reduint-les o moderant-les.

Què li diries a una persona per a convidar-la a entrar a Demòcrates Valencians?

Que és el moment de ser pragmàtic. En els pròxims deu anys en la societat espanyola i europea es van a produir uns canvis propiciats per la multiculturalitat i els fluxos migratoris i cal donar la cara. És el moment de saltar a la palestra. Apunta’t a Demòcrates si vols canviar la situació actual de la Comunitat Valenciana.

Per a acabar, parla’ns d’un personatge històric que tingues com a referent

Sempre he sentit admiració per l’almirall Nelson i açò que en Trafalgar ens va donar bé. Nelson representa un país seriós, un país que sempre ha anat a l’avantguarda dels canvis socials i un país que fins i tot en les situacions més difícils ha sabut traure el millor de si mateix.

Publicitat