3.2 C
Valencia

Investigadors de la Universitat d’Alacant descobreixen una nova planta carnívora a la Comunitat Valenciana

Els treballs morfològics i filogenètics desenvolupats pel Grup de Investigació Botànica i Conservació Vegetal demostren que Pinguicula saetabensis és una espècie inèdita.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Investigadors del Grup de Investigació de Botànica i Conservació Vegetal de la Universitat d’Alacant han descrit una nova espècie de planta insectívora a la Comunitat Valenciana. Denominada Pinguicula saetabensis, es tracta d’una espècie carnívora, molt delicada, les fulles de la qual es disposen totes en la base i estan recobertes d’unes glàndules sobre les quals s’apeguen insectes menuts. Les flors es disposen sobre peduncles molt llargs i són de color blavós i tenen dos llavis i un llarg esperó. Els fruits són petits quasi esfèrics i alliberen nombroses llavors de petita grandària i superfície reticulada.

És una planta típica d’abrics, talussos i parets rocoses de naturalesa calcària, en els quals hi ha esquerdes per les quals traspua aigua i en les quals es diposita carbonat càlcic (toves). “Només es coneixen uns pocs barrancs ombrosos dels voltants d’Énguera i Moixent, al sud de la província de València, on resulta una espècie endèmica molt localitzada. De fet, el nom Pinguicula saetabensis fa referència a l’antiga Saetabis Augusta dels romans, actualment Xàtiva, pròxima a la zona on creix la planta”, expliquen els professors de la UA i autors de la troballa Manuel Crespo, Mario Martínez-Azorín i M. Ángeles Alonso.

Segons expliquen els experts, “aquesta planta va ser descoberta a principis de l’any 2000 encara que havia sigut confosa amb algunes congèneres de les serres Bètiques i Sud bètiques d’Andalusia i Castella-La Manxa”. No obstant això, els treballs morfològics i filogenètics desenvolupats els últims anys des del Grup de Investigació Botànica i Conservació Vegetal de la Universitat d’Alacant, coordinat pel catedràtic de Botànica, Manuel B. Crespo, han permès demostrar que aquesta planta valenciana pertany a una espècie fins ara inèdita.

“En concret, comparteix alguns trets morfològics i un hàbitat semblant a algunes poblacions que creixen en el naixement del riu Mundo (Albacete), però la planta valenciana queda ben delimitada per alguns caràcters florals i reproductius exclusius”, destaquen els investigadors de la UA. El resultat ha sigut recentment publicat en Plant Biosystems, prestigiosa revista científica i d’un gran impacte de l’àrea de la botànica.

- Publicitat -

La troballa té un gran interès científic ja que per a la descripció d’aquesta nova espècie s’han combinat tècniques d’estudis morfològics clàssics amb moderns mètodes de seqüenciació d’ADN i establiment de relacions evolutives. A més -assenyalen els autors de l’article-, amb això es resolen definitivament unes incògnites que s’havien plantejat durant les últimes dècades sobre la diversitat del gènere Pinguicula (plantes xicotetes i herbàcies, rosetades, de pocs centímetres de diàmetre, conegudes popularment com ‘sandàraques’ o ‘tiranyes’) en els territoris mediterranis ibèrics.

D’altra banda, aquesta investigació permet reconsiderar el tractament de les poblacions valencianes de Pinguicula saetabensis, “que ara passen a estar en perill d’extinció i per a les quals caldrà prendre mesures urgents de conservació per part de les diferents administracions”, adverteixen els experts en botànica. “No ha d’oblidar-se que aquestes espècies que creixen en ambients d’una gran fragilitat ambiental, com són les toves calcàries, funcionen com a indicadors de la qualitat ambiental dels ecosistemes i, en aquest cas, el descobriment d’una nova espècie és una fita d’una gran transcendència, no únicament científica sinó també social”, asseguren.

- Publicitat -

En definitiva, els estudis de investigació bàsica fets des del Grup de Investigació Botànica i Conservació Vegetal de la UA, que han donat lloc al descobriment de la nova espècie Pinguicula saetabensis, redunden en un millor coneixement de la biodiversitat i en els beneficis directes i indirectes que en suposa la conservació.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt

Segueix-nos

13,626FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -CJCV
- Publicitat -Plataforma
- Publicitat -Apunt

Notícies relacionades

- Advertisement -

1 COMMENT

: Valencià