viernes, 21 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Noves iniciatives per promocionar l’ús del valencià

Ha comptat amb la presència dels poetes Marc Granell i Imma Máñez, al seu torn autors d’alguns dels textos llegits en este acte que ha tancat una campanya dirigida a facilitar l’aprenentatge del valencià mitjançant la interacció entre persones voluntàries i aprenentes.

Sergi Campillo ha expressat la seua satisfacció pel resultat d’una activitat que en la seua segona edició ha comptat amb 233 participants, 77 persones voluntàries i 156 aprenents. “Cal estar satisfets perquè eixes xifres indiquen que l’activitat s’ha consolidat i, al mateix temps, suposa un impuls important en l’extensió de l’ús del valencià que el visibilitza i el prestigia”. L’objectiu final, ha dit el regidor, “és que el funcionariat d’este Ajuntament estiga sensibilitzat amb el nostre patrimoni cultural i que es puga atendre a qualsevol persona en qualsevol de les dos llengües oficials de què disposem els valencians”.

En esta cloenda en què les voluntàries i voluntaris han rebut el corresponent diploma, el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha recordat que fa solament uns dies van finalitzar els cursos de coneixements generals i específics organitzats per l’Ajuntament de València dins del seu Pla de Formació Contínua per a 2017, “amb una xifra de 460 participants, 1.060 hores impartides i uns bons resultats segons l’avaluació del professorat i l’alumnat”.

També Campillo ha agraït la col·laboració d’Escola Valenciana que “per segon any consecutiu ens ha ajudat amb la seua experiència de més de deu anys en l’organització del Voluntariat pel Valencià, a més de facilitar el material per a dur a terme l’activitat”. Escola Valenciana ha estat representada en este acte de cloenda pel seu president, Vicent Moreno, i per Dariana Groza.

El bon resultat de Voluntariat pel Valencià – ha afirmat Campillo- “ens anima a continuar treballant per ampliar l’oferta formativa de l’aprenentatge de la nostra llengua, com per exemple en la Policia Local i altres col·lectius que tenen horaris especials, i per a nous projectes dirigits a la ciutadania com ara campanyes de promoció del valencià en la ciutat de València, rutes literàries, promoció dels nostres autors i les nostres editorials o recitals de poesia per a alumnes de primària i secundària realitzats al pati del Museu de Ciències Naturals”.

S’ha referit igualment Campillo al projecte de creació de clubs de lectura en valencià en algunes de les biblioteques municipals. “Em complau dir-vos que este projecte va avant i que hi haurà un club de lectura de persones participants en el Voluntariat pel Valencià”, ha assenyalat abans de fer balanç de la resta d’actuacions desenvolupades o que desenvoluparà el Govern de la Nau al llarg de 2017 en relació amb el valencià.

Entre estes accions ha destacat l’aplicació de les bases de dades municipals del nomenclàtor de les vies públiques del terme municipal de València (aprovat per la Junta de govern el 28 de gener de 2016), la continuació en l’aplicació de les clàusules lingüístiques en els contractes municipals (junta de Govern de 23 de febrer de 2016) , publicació en el DOGV i el BOE del decret pel qual s’aprova l’adaptació de la denominació del municipal de València per la forma en valencià de València, o la convocatòria de subvencions per a associacions sense ànim de lucre de l’àmbit cultural i educatiu”.

Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, ha expressat el seu agraïment als voluntaris “per estar ací, transmetent il·lusions” i ha felicitat l’Ajuntament de València “per portar avant este projecte de sensibilització i afecte a la llengua valenciana, que es vol més com més es coneix. El valencià el tenim ací, l’hem estat escoltant durant anys, però no l’hem utilitzat tant com caldria i necessitem practicar-lo i és bo que algú ens acompanye en l’aprenentatge”.

Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, ha ressaltat la importància que el valencià s’introduïsca cada vegada més en l’administració i “que l’Ajuntament seguisca col·laborant perquè les associacions cíviques s’enfortisquen perquè això un grau que denota la saviesa d’un poble”.

Després que Vicent Anyó, del Servici de Normalització Lingüística, ha anunciat que el Voluntariat pel Valencià, “una activitat participativa i col·laborativa”, continuarà en l’Ajuntament amb una tercera edició mentre hi haja persones que vulguen llançar-se a usar-lo i persones que els vulguen ajudar a llançar-se”; Dariana Groza, d’Escola Valenciana, ha assenyalat que una llengua requereix temps, didàctica i comunicació emocional, a més de constància.

Seguidament han començat les lectures poètiques, que han inclòs un poema de Paco Muñoz i sengles textos dels dos representants de la poesia en valencià que es trobaven en l’Hemicicle: Marc Granell i Imma Máñez, a càrrec d’un representant del Servici de Normalització Lingüística i de dos de les voluntàries de la campanya. Marc Granell ha pres la paraula més tard per a ressaltar la importància de la iniciativa “després dels anys de foscor i la nit dels enemics de la llengua valenciana, després dels quals s’obri un temps en què la gent pot viure-la plenament, encara que  és necessària la normalització lingüística de les institucions.”

Josep Vicent Cortés, coordinador general d’Innovació Organitzativa i Gestió de Persones de l’Ajuntament ha parlat dels quatre vessants d’una llengua: social, relacional, emocional i com a transferència de coneixement, i ha assenyalat la necessitat que, tant per part del funcionariat com de la resta de la societat, “cal perdre la por a parlar en valencià.”

Últimas noticias

Contenido relacionado