Estes són les noves mesures contra la pandèmia que dicten Sanitat Pública i el Consell

Ana Barceló consellera de Sanitat Pública fa un balanç dels casos de coronavirus a la Comunitat Valenciana i anuncia noves mesures més restringides en col·laboració amb el Consell.

La Consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha comparegut este matí al Palau de Castellfort amb Mónica Oltra on ha avançat les noves mesures que es van a prendre per l’emergència sanitària del coronavirus.

Per este motiu, s’ha aprovat este divendres un decret de llei on es disposen les mesures excepcionals que es duran a terme per a frenar el virus del COVID-19. La finalitat d’estes mesures es garantir la prevenció per a fer front a esta pandèmia i per a no saturar el servici sanitari.

Actualització de dades pel coronavirus a València

Ana Barceló ha declarat que esta és la situació actual a la Comunitat Valenciana: “En estos moments tenim 21 nous casos que hem conegut minuts abans de vindre. 17 són a València i 4 a Alacant, elevant els casos a 119. La majoria dels casos estan al seu domicili, llevat una dona que és un cas importat i dos homes que estan hospitalitzats”.

“De la suma total a soles 31 estan hospitalitzats, la resta dels 60 estan a les seues cases. Tan sols 4 presenten gravetat, ija duem 2.211 proves negatives. El número 900 ha atés 12.800 cridades i des d’ahir, quan es va posar el test online en marxa per a vore si tens coronavirus, ja s’han rebut 726.000 visites, tot i que moltes són d’altres comunitats autònomes. És a dir, és un sistema que funciona”, ha recalcat la consellera.

Estes son les noves mesures que s’avancen en el decret:

 • Les següents mesures seran aplicables mentre es mantinga la situació de necessitat derivada del brot pandèmic per Covid-19.
 • Posada a la disposició del Sistema Valencià de Salut de mitjans i recursos sanitaris de Diputacions, Ajuntaments, mútues d’accidents i treball i de centres i establiments sanitaris privats. Durant el temps que siga necessari.
 • S’autoritza el servei de salut de la CV a habilitar espais per a ús sanitari en locals públics o privats que reunisquen les condicions necessàries per a prestar assistència sanitària (ambulatòria, de consulta o hospitalització.).

  Tant aquesta mesura com l’anterior s’adoptaran prèvia Autorització judicial.
 • Modificació de l’àmbit ordinari funcional i territorial del personal: TOT el personal dependent funcionalment de la CSUSP podrà ser requerit per a realitzar funcions relacionades amb l’assistència o cobertura directa o indirecta de la present contingència segons les seues competències, diferents de les corresponents al seu lloc de treball categoria o especialitat. També podran adoptar-se mesures de mobilitat geogràfica en l’àmbit de la CV
 • Suspensió temporal de la normativa ordinària d’aplicació en matèria de jornada de treball i descans d’aplicació a cada tipus de personal, prèvia comunicació als òrgans de representació de personal. I segons les necessitats assistencials de cada centre.
  No obstant això la suma dels descansos en període setmanal no podrà ser inferior a 70 hores amb una mitjana de descans entre jornades de treball de 10 hores. També es podran suspendre el règim ordinari de permisos, llicències, reduccions de jornada i vacances.
 • Reincorporació de personal en determinats llocs. Es podran suspendre temporalment les exempcions de guàrdies per raons d’edat i les autoritzacions de compatibilitat per a l’exercici d’altres activitats.
 • Autorització excepcional per a nomenar a personal amb titulació de medicina però sense l’especialitat corresponent.
 • Recuperació de personal en situació de jubilació. El personal facultatiu i infermers jubilats menors de 70 anys podran voluntàriament sol·licitar la reincorporació al servei, a jornada completa o parcial.
 • Es podran fer contractes laborals de duració determinada per obra i serveis a estudiants de medicina i infermeria en el seu últim any de formació. Les activitats d’aquestes persones estaran sempre supervisades per un professional sanitari.

Es prohibeixen les vetles de persones mortes per coronavirus, tant en instal·lacions públiques com privades.

Mesures especials acordades per Sanitat Pública

Resolucions per la qual s’acorden mesures especials de caràcter preventiu per a limitar la propagació i el contagi per coronavirus:

 • Si es presenten símptomes de Covid-19 hauran d’evitar anar al centre d’atenció primària i telefonar al 900300555.
 • Els pacients que presenten simptomatologia seran atesos preferentment en els seus domicilis.
 • Segons les necessitats dels centres hospitalaris, es podran suspendre o ajornar els ingressos i intervencions quirúrgiques programades i les proves diagnòstiques i consultes externes no preferents.
 • Sempre que siga possible s’habilitaran llits de reserva i nous llits unitats COVID-19 en hospitals.
 • Es prohibeixen les vetles de persones mortes per coronavirus, tant en instal·lacions públiques com privades.

: Valencià