Educació inicia les obres de construcció del nou CEIP El Bracal de Muro de Alcoy

El nou col·legi estarà construït en 13 mesos amb una inversió de 5,2 milions d'euros.

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, i representants de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Vainsa Infraestructuras i General Constructor han signat hui l’acta d’inici d’obres del nou CEIP El Bracal de Muro de Alcoy.

Segons el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, “la signatura és una fita clau perquè obri el termini d’execució de 13 mesos d’obres per a posar fi als barracons estructurals heretats d’antics governs”, i ha afegit: “Ens trobàvem davant d’una situació d’abandó total, ja que no hi havia cap projecte per a construir la nova escola i, a més, tampoc s’havia invertit en set anys cap euro en el manteniment de les aules provisionals”, ha lamentat Garcia.

Cal recordar que la construcció de la nova escola havia de començar l’any passat, però l’empresa adjudicatària no va complir i, després de cinc mesos en els quals només va executar un 2 % de les obres, la Conselleria va haver de rescindir-ne el contracte i tornar a iniciar la licitació.

Víctor Garcia ha detallat que amb la signatura d’inici de les obres “estem complint el nostre compromís amb la comunitat educativa del CEIP El Bracal de començar la construcció de la nova escola abans que acabe 2020, i, a més, l’estiu passat vam invertir prop de mig milió d’euros en la reforma integral de les actuals aules prefabricades, per a garantir les millors condicions possibles a l’alumnat fins que estiga construït el nou col·legi”.

Esta rehabilitació compleix totes les peticions de la comunitat educativa, ja que s’ha col·locat una doble coberta a dos aigües en el sostre de tot el centre per a evitar les goteres i filtracions d’aigua, i se n’ha millorat de manera global la climatització substituint les 111 finestres del centre per unes de més modernes amb cambra d’aire i duplicant els aparells d’aire condicionat per a assegurar la correcta temperatura de les aules i dels corredors al llarg de tot el curs.

La construcció de la nova escola de tres línies de Primària i un menjador per a 500 alumnes en dos torns es farà amb un pressupost de 5,2 milions d’euros.

La nova escola tindrà 18 aules de Primària, 3 aules de suport de Primària per a fer desdoblaments i atenció a alumnat en xicotets grups, una aula de música, una altra d’informàtica i un taller polivalent, així com una sala polivalent, biblioteca i tres sales per a professorat.

El nou col·legi, que tindrà dos plantes amb ascensor, disposarà de tots els equipaments i despatxos que requereix un centre educatiu, així com de menjador per a 500 comensals en dos torns i cuina pròpia, dos pistes poliesportives, hort escolar, zona enjardinada i zones de joc diferenciades per a Infantil i Primària.

Els nous edificis s’integraran mitjançant porxos amb l’actual aulari d’Infantil i el gimnàs de l’escola, construccions més modernes que l’antic col·legi que es va demolir el 2008 per detectar-s’hi aluminosi. És a dir, que l’obra que ara comença, a més de garantir aules dignes a tot l’alumnat, reunifica este centre en una seu, cosa que acaba amb els maldecaps que hi havia per a les famílies i el professorat.

El nou Bracal, que disposarà de climatització i un sistema de renovació d’aire, serà també un centre sostenible per estar equipat amb una caldera de calefacció d’alta eficiència energètica, plaques solars per a garantir el subministrament d’aigua calenta al centre i il·luminació de tipus led de baix consum en tots els seus espais.

Esta última disposarà d’una xarxa de sensors que modificaran de manera automàtica la intensitat de la il·luminació en funció de l’entrada de llum natural en els espais docents i administratius, així com de detectors de presència que apagaran i encendran els llums en els espais d’ús esporàdic com ara lavabos i corredors.

Més de 40,8 milions d’inversió

Mitjançant Edificant, la Conselleria farà possible la millora d’infraestructures educatives amb 18 actuacions a l’Alcoià. Serà a Alcoi, Banyeres de Mariola, Castalla, Ibi i Onil, per a la millora de 17 centres educatius, amb una inversió total de Conselleria de 26,4 milions d’euros. Ja s’han executat intervencions de millora i modernització en 7 d’estos centres educatius, amb una inversió de 2,7 milions d’euros per part de la Conselleria.

El pla Edificant a la comarca de l’Alcoià suposa la construcció de nou de dos col·legis, el CEIP Alfonso Iniesta de Banyeres de Mariola, amb una inversió de la Conselleria de 3,2 milions d’euros, i la segona escola de Castalla, obra a què Educació destinarà 4,5 milions d’euros.

Igualment, s’escometran actuacions de reforma i ampliació de quatre CEIP que suposaran deixar-los com si foren nous, com és el cas de les escoles d’Ibi Madre Felicidad Bernabeu, Poeta Pla y Beltrán i Teixereta, i Mare de Déu de la Salut d’Onil.

A la comarca del Comtat, hi ha assignades actuacions a Alfafara, l’Alqueria d’Asnar, Cocentaina i Muro de Alcoy per a la millora de 7 centres educatius amb una inversió d’Educació de la Generalitat de 9,2 milions d’euros. Tres d’estes actuacions ja estan executades, amb una aportació de la Conselleria de vora un milió d’euros.

Al Comtat, pel que fa a centres totalment nous, es demoliran i es construiran de nou l’aulari del CRA L’Encantada a l’Alqueria d’Asnar i el CEIP San Juan Bosco de Cocentaina, amb una inversió d’1,6 i 6 milions d’euros respectivament.