```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Oceanogràfic elimina gots de plàstic, palletes i borses de salses

L’Oceanogràfic de València ha culminat, dins de la campanya #Ourocean de la Unió Europea, el seu compromís d’eliminar la brossa marina amb la retirada dels gots i tapes de plàstic, palletes i borses de quètxup i mostassa, de manera que tots els utensilis d’un sol ús que s’empren o es lliuren als visitants són de materials orgànics com la fusta, el paper i la dacsa.

El Departament de Restauració ha introduït en l’últim més importants i dràstiques mesures com la substitució dels gots de plàstic per a cervesa per uns altres amb una aparença similar, però elaborats totalment amb dacsa, de manera que es tracta d’un producte orgànic cent per cent, ha informat l’Oceanogràfic en un comunicat.

D’aquesta manera, els gots s’ha de llançar al contenidor gris, el de brossa orgànica, com s’explica en els recipients, que ja s’han començat a usar en l’aquari valencià, en col·laboració amb l’empresa Heineken.

Els gots estan elaborats amb fècula de dacsa (PLA) a força d’un biopolímer derivat del midó de les plantes i són tan clars com els plàstics tradicionals, amb l’avantatge de ser compostables, amb un perfecte balanç entre acompliment i benefici ambiental.

També s’han retirat les palletes de plàstic, un dels elements més contaminants, igual que les tapes de plàstic per als gots en les quals s’encaixen els tubitos. Tots dos elements aniran desapareixent totalment amb el temps, ja que s’han reservat algunes quantitats per al cas que els clients ho requerisquen explícitament.

D’altra banda, les bossetes de salses com el quètxup o mostassa també han desaparegut dels contenidors de brossa en implantar-se en tots els punts de restauració dispensadors amb els quals els usuaris poden administrar-li-les al seu gust.

La iniciativa parteix del document “Compromís #Ourocean de l’Oceanogràfic pels mars”, subscrit per l’aquari i la seua Fundació Oceanogràfic, en el qual s’arreplega la decidida voluntat de treballar “amb tots els recursos que disposa contra la brossa marina, entenent aquest fenomen com un dels atacs més reals a la salut dels nostres oceans i, per tant, al nostre planeta”.

L’Oceanogràfic de València, gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium, es compromet a reduir de forma progressiva l’ús de plàstics d’un sol ús en les seues instal·lacions tant de govern interior com al servei públic.

Fins al moment s’han substituït els coberts de plàstic per peces de fusta, els gots són de canya de sucre i els plats, de cartó, mentre que les borses de sucre seran de paper en un termini màxim de dos mesos i s’instal·laran punts de reciclatge específic de plàstic per tot l’aquari.

Igualment, el proveïdor d’aigua expesa en màquines ofereix als clients de l’Oceanogràfic unes botelles de plàstic, que superen amb escreix els paràmetres mínims establits per la legislació espanyola per al reciclatge.

A més, s’ampliaran les propostes divulgatives que ja existeixen en l’Oceanogràfic amb missatges de conscienciació i fer arribar al públic les greus conseqüències de la invasió de plàstics dels oceans i es col·labora amb la Fundació Aigües de València per a promoure el consum d’aigua de l’aixeta com una eina eficaç enfront de l’ús abusiu de botelles de plàstic, una de les principals fonts de la contaminació marina. EFE

Últimas noticias

Contenido relacionado