3:32 pm - Wednesday, 8 July 2020

El Centre d’Artesania incorporarà 4 nous oficis al Repertori d’Oficis Artesans de la Comunitat Valenciana

- Publicidad -Reciplasa

Es tracta dels oficis d'artesà/na de la pilota valenciana, artesà/na de la vela llatina, artesà/na de la pesca tradicional i el de bunyoler/a - xurrer/a. 

Coronavirus
Ars Volants
València
Borriana
- Publicidad -Benicassim

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, depenent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, reconeixerà com a artesans quatre oficis tradicionals valencians.

Es tracta dels oficis d’artesà/na de la pilota valenciana, artesà/na de la vela llatina, artesà/na de la pesca tradicional i el de bunyoler/a – xurrer/a.

La Comissió d’Artesania ha aprovat el primer tràmit per a la incorporació d’aquests oficis en el Repertori d’Oficis Artesans de la Comunitat Valenciana.

El Centre d’Artesania incorporarà quatre oficis molt arrelats al territori valencià amb caràcter propi i diferenciat al Repertori d’Oficis Artesans de la Comunitat Valenciana.

Per sol·licitud de la Direcció General de l’Esport de la Conselleria d’ Educació, Investigació, Cultura i Esport, s’incorporarà l’ofici d’artesà/artesana de la pilota valenciana englobant «tant als fabricants de les diverses modalitats de pilota existents per a la pràctica d’aquest esport com als fabricants de didals, guants i planxetes per a la protecció de les mans i tots aquells elements relacionats amb la pràctica de la pilota valenciana.

Aquests oficis formen part de l’essència d’aquest esport i són una mostra de la cultura i tradició artesanal autòctona. La decisió es fonamenta també en la consideració de la pilota valenciana com a bé d’interés cultural immaterial.

Al mateix temps, s’incorporen els oficis d’artesà/na de la pesca tradicional i d’artesà/na la vela llatina molt vinculats a les activitats tradicionals de l’Albufera de València.

Aquestes pràctiques són també reconegudes com a Bé Cultural Immaterial mitjançant Decret 164/2016, de 4 de novembre, del Consell amb l’objectiu, entre altres, de vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures.

Així, l’artesà o l’artesana de la pesca tradicional és l’ofici que agrupa als fabricants d’arts de pesca tradicional, com ara xàrcies (tir pla i de tresmall, paraderes i de cel), arts amb hams (canya, palangres, guillem, canyetes) nanses (mornell, monot, mona, mornells, gàngul, etc) i altres (molinada, rall, gamber, etc.).

Per la seua banda, l’ofici d’artesà o d’artesana de la vela llatina és el que agrupa als constructors de barques per a la navegació a vela llatina en els seus diferents formats i dimensions, incloent-hi ferramentes, oficis i tècniques associades, com ara calafats, mestres d’aixa o fusters de ribera i els fabricants de veles.

L’organisme artesà reconeixerà també l’ofici de bunyoler o bunyolera i xurrer o xurrera. L’elaboració de xurros i bunyols forma part de la tradició gastronòmica valenciana.

Els oficis de bunyoler o bunyolera i xurrer o xurrera seran inclosos en el Repertori d’Oficis Artesans Valencians en atenció a les demandes rebudes per persones dedicades a l’elaboració d’aquests productes.

També s’ha considerat el caràcter tradicional i artesanal d’aquesta feina així com la presència de bunyoleries i xurreries en la pràctica totalitat de les festes populars i tradicionals del territori valencià.

Dies Europeus de l’Artesania

El Centre d’Artesania de la CV participa en els dies europeus de l’artesania amb diferents exposicions, tallers i xerrades, amb assistència gratuïta. Els dies estan organitzats per la Fundació EOI-Fundesarte, Oficioyarte – Organización de los Artesanos de España, i es celebren de l’1 al 7 d’abril 2019.

L’objectiu d’aquesta acció és acostar al públic el món del patrimoni i de la creació, mitjançant una oferta d’activitats entorn del sector de l’artesania per a totes les edats; tractar de consolidar aquest esdeveniment com a festa europea de les arts i els oficis i que se sumen cada any més països a aquesta iniciativa. En l’actualitat, participen 19 països.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

L’equip de govern presenta el ‘nou’ pressupost 2020 “que traurà Castelló de la crisi covid”

L'alcaldessa, Amparo Marco, ha explicat que no és el pressupost que els haguera agradat "però sí el que necessitat la ciutat" i que entre altres coses té un marcat caràcter social.

L’OMS reconeix que el coronavirus podria transmetre per l’aire en llocs tancats

L'OMS reconeix que la Covid-19 podria transmetre per l'aire en llocs tancats, abarrotats i amb poca ventilació.

Emprenedors més joves i amb cicles formatius de formació professional a Alcoi

El programa Àgora Emprenedors, per a aquells que volen posar en marxa un negoci, ha atés a 32 persones en el primer semestre.

CSIF urgeix a Sanitat a proporcionar reforços sanitaris a Castelló

El sindicat condemna les últimes agressions verbals i lamenta que es puga estigmatitzar a tota una ciutat per un incident puntual.

L’Ajuntament de València contractarà 120 persones majors de 30 anys

L'Ajuntament de València, a través de València Activa, contractarà abans de finalitzar l'any a 120 persones desocupades majors de 30 anys.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià