Oltra anuncia que es retornarà d’ofici el copagament “encobert” que l’anterior Consell va aplicar als cuidadors no professionals

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que aquest departament retornarà “d’ofici” el copago “encobert” que l’anterior Govern del PP va aplicar als cuidadors no professionals de persones dependents. Açò tindrà lloc, ha apuntat, quan estiga resolta la devolució també d’ofici de les quantitats corresponents a la responsabilitat patrimonial “dels qui van morir sense resposta dels poders públics” després d’haver sol·licitat la prestació de la dependència i als qui els corresponia aquesta prestació.

Oltra s’ha pronunciat d’aquesta manera en la sessió de control en les Corts Valencianes amb motiu de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que obri la via per a exigir la responsabilitat patrimonial de la Generalitat per a recuperar les quantitats abonades pel copagament encobert de l’antic govern del PP i que suposava una minoració en les prestacions a les persones cuidadores no professionals per a persones amb dependència i que tenien aprovat el seu Programa Individual d’Atenció (PIA).

D’aquesta manera, ha explicat que aquest “és un dels exemples que posem quan parlem de la ruïna en diferit de l’antic govern”. En aquest cas, ha precisat, “és un dels casos més sagnants perquè va fer una traïció a uns col·lectius més vulnerables de la nostra societat”. A més, “es va fer rematadament il·legal” com han determinat els tribunals, en relació a l’Ordre 21/2012 i al decret 113/2013 que modificava i establien una minoració en les prestacions a les persones cuidadores o el copagament en els centres de dia, ocupacional o residencial a les persones en situació de dependència i que tenien aprovat el seu Programa Individual d’Atenció (PIA).

La vicepresidenta ha assenyalat que es calcula que l’impacte econòmic sobre les persones afectades per aquest copagament “confiscatori”, aplicat mitjançant la citada ordre i el decret, ascendeix a 122 milions. En relació a aquesta “il·legalitat”, ha comentat que li “encantaria anar al Tribunal de Comptes i que aquells gestors que van provocar aquest forat hagueren de fer front amb el seu patrimoni personal”.

Oltra ha explicat que la Conselleria ja ha engegat els mecanismes per a solucionar la qüestió de la responsabilitat patrimonial. “Quan açò estiga funcionant, aquest Consell posarà en marxa d’ofici la volta de les ajudes al cuidador no professional (CNP). Es tracta d’un copagament encobert que l’antic govern del PP va aplicar durant anys de manera injusta i il·legal”, ha criticat.

En el cas del copagament que afectava els centres, Oltra ha explicat que es vehiculava a través dels centres i des de la Conselleria “no pot fer d’ofici perquè desconeix les quanties”. No obstant això, “animem a tothom al fet que reclame per la via administrativa, que aquest Govern del Botànic i aquesta Conselleria respondran”, ha asseverat.

Així mateix, ha destacat el treball realitzat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives des del canvi de govern per a reparar el “dany econòmic i moral a milers de famílies” en esmenar el copagament en centres de dia i impuls al màxim de les prestacions a CNP, la devolució de la paga extraordinària a persones en residències i l’increment dels diners per a una vida digna.