Oltra diu que el Consell només va aprovar un reglament genèric de l’IVF i que Puig està disposat a comparéixer en Corts

No veu raons perquè Puig s'haguera abstingut perquè no és un decret "ad hoc" i, per tant, no pot haver-hi conflicte d'interessos

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat aquest divendres que el Govern valencià “no ha aprovat cap operació mai” de l’Institut Valencià de Finances (IVF) sinó el reglament genèric d’aquesta entitat, amb el que “difícilment pot haver-hi conflicte d’interessos” i ha assegurat que el president, Ximo Puig, els ha donat totes les explicacions i està disposat a comparéixer a Les Corts per a donar-li-les també a l’oposició.

Així s’ha pronunciat Oltra en la roda de premsa posterior al ple en ser preguntada per la valoració que realitzen de l’operació financera de l’IVF amb un grup empresarial en el qual té accions Puig, en referència al Grup Zeta i al periòdic Mediterrani, per la qual PP i Ciutadans han demanat que el president acudisca a Corts.

Rovira  

“Ha informat al Consell d’aquest tema, ha oferit totes les explicacions”, ha indicat, recordant que el director de l’IVF, Manuel Illueca, ja ha donat compte dels detalls tècnics. En tot cas, ha remarcat que “el Consell no ha aprovat cap operació mai, no és competència del Consell, per la qual cosa difícilment pot haver-hi conflicte d’interessos en aquest cas”, en el qual es va donar llum verda a un reglament general “que no té cap particularitat”.

Segons ha traslladat, Puig vol donar explicacions als mitjans, que “ja ho ha fet en certa mesura”, i també a l’oposició en seu parlamentària, encara que la data en què ho faça no depèn d’ell sinó de les Corts. També Illueca ha demanat comparéixer en el parlament valencià.

Per tant, i com a portaveu, ha subratllat que l’única valoració que fa és “màxima transparència” i el rellevant és que “s’estan donant i se’n van a donar totes les explicacions perquè es puguen llevar tots els dubtes”.

Davant la pregunta de si és normal que solament s’haja formalitzat una operació sobre el deute per part de l’IVF sobre la base d’eixe decret i siga precisament aquest, Oltra ha indicat que en quatre mesos de vigència no es pot avaluar l’impacte d’una norma, ja que el temps “prudencial” necessari és d’un any: “És prompte per a avaluar-ho”.

Respecte al fet que l’operació amb el grup ja estiguera firmada dies abans del decret, ha indicat que “aquest tema no està damunt de la taula del Consell”, que es va limitar a aprovar un decret que “regulava l’IVF en múltiples aspectes”. “I no s’aprova res més”, ha reiterat, al mateix temps que ha indicat no voler especular, en ser preguntada sobre aquest tema, sobre “si algun membre del Consell sabia sobre aquesta operació”. “L’IVF funciona de manera autònoma”, ha insistit.

Per tant, la vicepresidenta ha incidit que “s’aprova un reglament sense més consideracions i és una norma de caràcter general, l’altre ja és entrar en un terreny de les especulacions que crec que no toca”.

Preguntada sobre la disposició del decret que estableix la retroactivitat per a operacions que ja estigueren en tràmit, ha explicat que en el ple “no es va parlar sobre cap disposició concreta” i quan passa un decret a debat s’explica per part del conseller que ho impulsa: “Es va explicar l’estructura de l’IVF i no es va entrar en concret a analitzar una clàusula com aquesta”.

En tot cas, ha agregat, “pareix que tinga sentit per seguretat jurídica, si hi havia alguna operació en marxa”, i ha afirmat no saber quantes operacions podrien estar en marxa que no s’hagen formalitzat.

Davant la pregunta de si creu que Puig havia d’haver-se abstingut en la votació com ha fet en altres ocasions, com les adjudicacions de les TDT, ha afirmat: “Cree no solament que no havia d’abstindre’s, crec que fins i tot no pot. És una disposició de caràcter general, no hi ha cap raó per a abstindre’s, seria com un desistiment de funcions”.

Ha posat com a exemple que ella no deixaria de votar la renda valenciana d’inclusió per si té un familiar que la puga cobrar i ha preguntat si un conseller s’ha d’abstindre en votar la baixada de taxes universitàries si té un fill en la universitat.

“No pot haver-hi conflicte d’interessos en una norma de caràcter general, no és una qüestió ad hoc”, ha reiterat. Així mateix, preguntada sobre si aquesta qüestió podria danyar la credibilitat del president i del Consell, ha respost que espera que no: “L’actitud és de total transparència”.

Sobre el debat entorn del fet que el president tinga accions en un grup mediàtic que, d’altra banda, rep publicitat institucional, Oltra ha destacat que “afortunadament” la passada legislatura es va aprovar tot un paquet de lleis de transparència, bon govern i hi ha òrgans com l’Oficina de Conflictes d’Interessos que actua de manera independent.

No ha volgut pronunciar-se sobre si Puig hauria de vendre eixes accions: “Jo no sóc qui per a entrar en una qüestió com aquesta”.

PublicitatAVL Sant Vicent Ferrer Juega Limpio Orihuela