23.4 C
Valencia

Oltra: ‘L’aportació del Consell al pagament de la dependència ha pujat un 57% en els últims 4 anys, mentre l’aportació de l’Estat continua baixant’

Des de 2015 la Generalitat ha aportat prop de 3.000 milions d'euros a sufragar el sistema de dependència enfront dels 402 de l'Estat.

- Publicitat -AVL

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat l’esforç pressupostari que s’ha realitzat durant els últims cinc anys en matèria de dependència, amb una aportació per part de la Generalitat que s’ha incrementat un 57,7% respecte a l’any 2015, i que en cinc anys ha aconseguit la xifra de 2.941.404.469 euros.

La vicepresidenta ha explicat que entre 2015 i 2019 l’aportació del Consell al sistema valencià de dependència ha anat creixent de manera progressiva, “passant de 474,6 milions en 2015 als 748,3 milions que es van aportar l’any passat”, mentre l’aportació de l’Estat, en este mateix període de temps, s’ha reduït 1,2 punts.

Estes xifres, al seu judici, evidencien el compromís del Consell amb les persones dependents i les seues famílies, “que s’havien sentit abandonades durant anys”, i que ara veuen reconegut un dret que tenen per una llei que estableix que el sistema de la dependència ha de ser cofinançat a parts iguals per les autonomies i el Govern central, alguna cosa que en el cas de la Comunitat Valenciana “no està ocorrent”, ha afirmat.

La vicepresidenta ha indicat que l’infrafinançament de l’Estat en este àmbit ha anat incrementant-se any rere any fins al punt que la xifra acumulada des de 2015 ascendeix a un total d’1.269.401.047 euros que les arques estatals ha deixat d’aportar a la Comunitat Valenciana i que han sigut assumides pel Consell.

Oltra ha afirmat que esta falta d’implicació del Govern central és una realitat que també estan denunciant entitats del sector, com és el cas de l’Associació de Directors i Gerents dels Serveis Socials, que porten reclamant als diferents governs espanyols perquè assumisquen la seua responsabilitat i destinen fons a atendre les persones dependents.

La Generalitat, ha explicat la consellera, assumeix esta responsabilitat, com ho demostren els 748 milions d’euros que ha destinat en 2019 a finançar el sistema de dependència enfront dels 93,2 milions d’euros que ha aportat el Govern espanyol, “és a dir que no sols no s’ha incrementat respecte a anys anteriors, sinó que en 2019 es va reduir 1’2 punts respecte a 2015. No arriba a cobrir ni el 15 per cent, molt lluny del 50 per cent previst en la memòria econòmica de la llei”.

De manera global, des de 2015 l’Estat ha destinat a l’atenció a les persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana un total de 402.602.374 euros mentre que Igualtat ha aportat prop de 3.000 milions d’euros.

Així mateix, ha recordat que les persones dependents de la Comunitat Valenciana tenen un dels millors índexs de cobertura del conjunt de l’Estat espanyol, gràcies a un increment en la quantia de les prestacions, que ha sigut assumit totalment pel Consell, que en 2019 ha destinat 371 milions al pagament de prestacions econòmiques i 470 per al cost dels serveis.

Persones ateses

Malgrat l’escassa aportació per part de l’Estat, des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es continua treballant per a atendre al màxim nombre de persones en situació de dependència sol·licitants d’esta mena d’ajuda o prestació.

Segons l’últim balanç publicat en la pàgina web de la Conselleria, en estos moments hi ha 96.586 persones dins del sistema d’atenció a la dependència en la Comunitat Valenciana, amb 2.687 noves sol·licituds i 3.106 valoracions realitzades durant el mes de juny.

La vicepresidenta ha recordat també que el sistema d’atenció a la dependència ha continuat funcionant durant l’estat d’alarma decretat per la COVID-19 perquè la gestió i la tramitació de les prestacions i serveis a les persones en situació de dependència continuara prestant-se i no es veren ressentides.

Esta gestió ha sigut reconeguda per l’Associació de Directores i Gerents dels Serveis Socials en el seu últim informe en el qual analitza les últimes dades de l’Imserso sobre el Sistema de la Dependència fins al 31 de maig, i que conclou que la Comunitat Valenciana, al costat de Canàries i Astúries, són les úniques autonomies en les quals van augmentar les persones amb dret a rebre una prestació o servei durant l’estat d’alarma, sent la Comunitat l’única que va aconseguir augmentar el nombre de sol·licituds al costat de Canàries.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -GVA_CEICE

Segueix-nos

12,795FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -DiVal
- Publicitat -DipCas
- Publicitat -onda
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló, Alcalà de Xivert i Castellnovo tindran escoles noves

Benicàssim i Traiguera també rebran fons de la Conselleria d'Educació a través del pla 'Edificant' per les reformes del CEIP Palmerar i del CEIP Verge Font de la Salut, respectivament.

Quatre detinguts per un robatori amb violència i intimidació a un menor d’edat a Alfafar

Van atemorir al menor d'edat a punta d'arma blanca, robant-li així una cadena d'or que este portava.

CSIF demana informació sobre les EPIs després dels contagis entre sanitaris de Vinaròs

El sindicat es refereix a la coincidència entre els positius i les queixes del personal per una remesa de bates d'ínfima qualitat.

Vila-real celebra la festivitat del patró de la Policia Local amb una eucaristia en suspendre l’acte oficial

El ple aprova les distincions als agents que compleixen 25 anys de servei, que s'entregaran en un acte protocol·lari complint amb les mesures anti COVID-19.

Alcoi fa una actuació d’emergència per solucionar els problemes del polígon Santiago Payá

Les precipitacions violentes i intenses, acompanyades de vent de la borrasca 'Gloria' van provocar despreniments del vessant que van afectar el cunetó.
- Advertisement -

: Valencià