Oltra: “Les famílies acollidores rebran un 13% més d’ajudes per a la criança dels xiquets i xiquetes”

Les ajudes per a l'acolliment familiar han arribat, en el alguns casos, a triplicar-se des de 2015

La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha destacat que a partir de l’any pròxim les famílies valencianes que acollisquen a xiquets, xiquetes i adolescents tutelats per la Generalitat voran incrementades las prestacions econòmiques per al sosteniment de la criança en famílies acollidores (PESC) fins un 13 per cent respecte al 2018.

“Este increment evidencia la clara aposta del Consell per la criança en el entorn familiar”, ha assenyalat la vicepresidenta, qui ha destacat que, des de 2015, estes prestacions s’han fins triplicat, i s’han consolidat com un dret dels xiquets i xiquetes tutelades, convertint la partida en crèdit ampliable, “lo que permet que les ajudes no es deixen mai de pagar”.

Oltra ha recordat que quan es va produir el canvi en el Govern valencià en 2015, les famílies extenses cobraven 4,5 euros per persona acollida i dia, i en el cas de les educadores la quantitat inicial era de 9 euros, i ara ambdues cobraran 15 euros, en el mòdul general que és el més baix.

L’increment dels mòduls previst per a 2019 significa que una família acollidora tant extensa como educadora rebrà 450 euros mensuals, el doble que en 2015, el triple en el caso de las famílies extenses, que son aquelles que tenen vincles de sang amb el xiquet o la xiqueta tutelada. Per`a més, si es tracta d’una família monoparental, la prestació mensual s’elevarà a 540 euros i si es tracta d’un acolliment especialitzat ascendirà a 990 euros.

Mònica Oltra ha manifestat que actualment las famílies acollidores de la Comunitat Valenciana, tant educadores como extenses “estan rebent puntualment cada mes la prestació econòmica que li correspon segons la modalitat d’acolliment que tinguen”.

Així mateix, ha assegurat que la Comunitat Valenciana ja es situa por damunt de la mitja de comunitats autònomes en quant a la quantia abonada per cada tipologia d’acolliment, i es la única autonomia que fa distinció respecte a la remuneració otorgada a les famílies monoparentals.

Millores en l’acolliment

Per a la vicepresidenta del Consell és “molt important” impulsar accions que contribisquen a aconseguir que els xiquets, xiquetes i adolescents, “es puguen desenvolupar en un ambient familiar”, i ha incidit que per ixe motiu, a més de la campanya de foment del acolliment familiar ‘Millor en Familia’, el Consell ha adoptat altres mesures concretes com la millora de las prestacions econòmiques per a les famílies acollidores.

Concretament, les ajudes a las famílies acollidores s’han equiparat i perceben la mateixa quantitat les educadores que les extenses, i a principis d’any es va aprovar un nou decret que inclou novetats importants, com el reconeixement de despeses mèdiques qualificades.

Estes ajudes cobreixen aquelles despeses que no son cobertes en la xarxa sanitària pública valenciana, i sempre que estes superen el 25 por cent de la prestació mensual per acolliment. La quantia en este concepte podria assolir, si fora necessari, 10.000 euros anuals per persona menor d’edat acollida.

Este seria el cas de les ortodòncies, les ulleres o els tractaments psicològics o psiquiàtrics que puguera necessitar el xiquet, la xiqueta o l’adolescent. A més, la Administració pot avançar quantitats amb la presentació d’un pressupost.

Així mateix, ha indicat que les quanties de les prestacions s’actualitzen a l’alça mitjançant la Llei de Pressupostos de la Generalitat i les persones interessades poden sol·licitar la prestació per al sosteniment de l’acolliment o la disponibilitat en qualsevol moment.

Pujada de mòduls

En quant a la pujada dels mòduls de les prestacions econòmiques, tant les famílies extenses com educadores, este any reben 14 euros per dia i per cada persona menor d’edat acollida, i en 2019 seran 15 euros por dia, és a dur, 450 euros mensuals.

A més, des d’este any es contemplen les situacions d’acollida en famílies monoparentals, que tenen una prestació de 16 euros per dia, i que en 2019 serà de 18 euros, de 450 euros a 540 euros al mes.

Les famílies amb xiquets i xiquetes acollits amb un grau de discapacitat o diversitat funcional igual o superior al 33 per cent reben este any 16 euros per dia i per cada persona menor acollida, i passaran en 2019 a rebre 18 euros, 540 euros al mes, front els 315 euros de 2015 i, si a més són famílies monoparentals, s’elevarà a 20 euros al dia, 600 euros al mes.

En quant a les famílies que realitzen acolliments especialitzats, reben una prestació de 33 euros al dia per cada persona menor acollida, 990 euros al mes i passaran a rebre l’any que ve 34 euros, 1.020 euros al mes, que s’elevarà a 37 euros al dia, 1.110 euros mensuals si són monoparentals.

Finalment, la disponibilitat per a l’acolliment d’urgència diagnòstic en família educadora monoparental este any s’estableix en 9.855 euros a l’any, i, per a 2019, s’ha establert en 10.220 euros, quantitat que s’elevarà a 13.505 euros si és monoparental.

“Tot açò repercutirà directament en un acolliment de qualitat i por tant en un desenvolupament integral, holístic i comunitari digne per a estos xiquets, xiquetes i adolescents”, ha conclòs la vicepresidenta.

Publicitat