Oltra: “Les dones no volem ser Maria Goretti. Volem ser lliures”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mònica Oltra, ha assegurat que les dones no volen ser Maria Goretti, una màrtir italiana que va ser assassinada per resistir-se a un intent d’agressió sexual, sinó que volen “ser lliures” i poder passejar lliurement, “de dia i de nit”, sense que ningú pense que té dret a agredir-les o violar-les.

Oltra s’ha manifestat així en la roda de premsa després del ple del Consell en ser preguntada per la sentència que condemna als cinc integrants del grup La Manada per abús sexual i no per violació i ha assegurat que el Govern valencià comparteix “el sentir social” que ha omplert places de pobles i ciutats en contra d’esta decisió judicial.”Les dones no volem ser Maria Goretti. Volem ser lliures, anar tranquil·les pel carrer, de dia i de nit sense que ningú es crea amb el dret a agredir-nos i violar-nos; per a això no hem de ser Maria Goretti”, ha apuntat.

Ha rebutjat que s’exigisca “posar en risc la teua vida i la teua integritat física per demostrar que tu no volies que se t’agredís sexualment ni se’t violés tal com la violació està conceptuada, penetració per qualsevol via, sense consentiment”.

Al seu judici, el passat 8 de març va marcar “un abans i un després del que este país està disposat a tolerar, i això ha de calar com la pluja fina en tots els àmbits de la vida, inclòs el judicial”.
“La societat ja no està disposada, ni les dones ni els homes d’esta societat estem disposats al fet que les agressions i la violència sobre les dones no tinguen la contestació contundent del conjunt de la societat, de condemna i de censura de qualsevol forma de violència o violació sobre una dona”, ha afegit.

Per a Oltra, és alguna cosa que s’ha d'”aprendre col·lectivament: que les relacions desiguals, les discriminacions que encara existeixen en la nostra societat en matèria d’igualtat entre dones i homes, que té la seua expressió més brutal en la violència contra les dones, i concretament en este cas en la violència sexual sobre les dones, ha de tenir una resposta contundent”.
“En el Consell compartim el sentir social que està fent que les places de pobles i ciutats de tot el país estan plenes de dones, i també d’homes, dient que els sembla intolerable que una violació no siga conceptuada com una violació”, ha subratllat.

Segons Oltra, Espanya “hauria d’unir-se al grup de països més avançats, que entenen que quan no hi ha consentiment, hi ha violació, sense més adjectivació”.
Encara que ha reconegut que el Codi Penal requereix els requisits de violència i intimidació perquè hi haja violació, ha apuntat que en el cas de la Manada “tal com ho descriu la mateixa sentència en els fets, estan fora de tot dubte”.

S’ha preguntat “què s’esperava de la xica”, a la qual cinc “samarros” d’entre 25 i 30 anys “l’agafen en un portal i la violen per tots els orificis del seu cos” i ha assegurat que qualsevol es pot imaginar la por en una situació així, “si té un poc d’empatia i es posa en el lloc d’una xiqueta de 18 anys”.

Oltra ha assegurat “la pell et bull en este tema” i ha assenyalat que s’alegra “moltíssim” que la Fiscalia haja anunciat que va a recórrer la sentència perquè, ha asseverat, “no és abús, és violació, i la societat ho té clar”.EFE

CatalanSpanish