L’ajuntament d’Onda secunda el reciclatge i la creació d’ocupació al sector de la ceràmica

L'Ajuntament d'Onda ha donat el seu suport a la renovació, la formació i la innovació de la producció de ceràmica a CEVISAMA.

148
Cevisama 2020


La població d’Onda té un important patrimoni monumental i posseeix una llarga història en la producció de ceràmica. En la celebració de CEVISAMA 2020 a la Fira de València, l’Ajuntament ha donat el seu suport al sector col·laborant en PROALSO, l’Associació Professional Alicatadors Soldadors.

L’associació aposta pel reciclatge professional en ceràmiques de gran format, el que és més necessari que mai, donat que la ceràmica es desenvolupa i per a poder competir internacionalment -com és el motiu de CEVISMA– és necessari estar al dia. En associacions com esta, és possible estar a l’avantguarda del sector. Açò es tradueix en el creixement econòmic tant de les empreses com d’Onda.

L’Ajuntament d’Onda a la fira internacional de ceràmica

Carmina Ballester, alcaldessa d’Onda, s’ha desplaçat en el seu equip fins a la fira on visitaran més de 50 empreses durant la cita internacional en la qual Onda és pionera: “Acudim a CEVISAMA 2020 amb tota la força del nostre sector locomotora i amb noves i competitives propostes”.

L’Ajuntament ha triat aquesta cita per a presentar el pla d’embelliment i millora de l’accessibilitat de la ciutat #OndaBonica, mitjançant l’ús de materials ceràmics, amb una àmplia oferta formativa per a professionals del sector i amb una exposició única de maquinària antiga per a la fabricació de taulells, de la mà de l’Associació Espanyola de Fabricants de Maquinària (ASEBEC).

PROALSO a CEVISAMA 2020

Matías, representant de PROALSO, ha volgut agraïr públicament la llavor de l’Ajuntament per comptar en ells i apostar per la formació a la col·locació dels productes ceràmics. “Presentem en la fira la formació dels cursos que oferim als professionals perquè entenguen la importància que hi ha a banda de l’elaboració del producte. Com per exemple, amb el recobriment de les rajoles o en la seua col·locació.

L’associació es trasllada a CEVISAMA 2020 per a contestar dues preguntes: “per què es ta important la col·locació del producte?, i per què és important la col·laboració entre empreses?”, diu Matías. “Ja en el 2013 férem una col·laboració en l’Ajuntament on es cediren l’Edificio del Azulejo, lloc que s’identifica en la professió i que no associa a una marca. Sense esta col·laboració, no hauríem pogut treballar en els materials que necessitem”, afirma el representant.

Què és PROALSO

PROALSO és una associació en 20 anys d’experiència que té l’objectiu d’ensenyar a posar la ceràmica. “CEVISAMA 2020 és el millor lloc on ve la gent per a donar a conéixer la ceràmica a la comunitat més important, però sense la col·locació, la qualitat no serveix com a servici”.

El nostre lema és “formar per a millorar la qualitat i l’experiència de l’usuari”, per això és important que les empreses confien en les associacions. Per exemple, una rajola de ceràmica no val a soles com un bon producte i comercialitzar-lo, cal aprendre a ficar-lo.

Cevisama 2020
Matías, representant de PROALSO.

CEVISAMA 2020: La importancia de la formació

Es treballa en materials cada vegada més grans i en moltes formes, (no rectangulars). Es impossible pertanyer a un sector si les empreses no s’actualitzen, per això, la importància de formar als professionals. Per exemple, empreses com Keraven tanquen la producció durant un dia sencer per a que l’Associació Nacional de Professionals Alicatadors Soladors els done formació.

Formació per a desempleats

Una de les altres parts més importants de l’associació es l’ocupació dels desocupats. En Castelló l’any passat hi hagué 400.000 parats, però este sector necessita gent. “Ferem un curset en desempleats a castelló en un porcentatge de colocació del 100%, pero encara necessitem més treballadors”.

També fan carnets de nivell 1 i 2 d’Aplicacions Especials, en empreses com l’Eroy Merlín, on donen als asistents consciència de la llavor de la seua professió. Les persones que viatgen fins a Castelló ho fan de llocs molts diferents de tota Espanya. Este fet, ilusiona encara més als treballadors que venen fins ací. A més d’estes, hi han altres jornades com les técniques.

La mà d’obra que necessita per a col·locar la ceràmica es 10 vegades més que el personal que es necessita per a fabricar la baldosa. Poc a poc, haurá més demanda de col·locadors que de fabricadors de baldoses de ceràmica, i el sector tindrà un grau problema.

L’alcaldessa d’Onda ha volgut agrair a PROALSO per confiar en un poble cuna de la ceràmica. “Des de l’Ajuntament, promovem les activitats de formació, tal com vaig arribar al càrrec el primer que vaig fer fou tornar l’espai que s’hi había llevat a PROALSA”, diu l’alcaldessa.

Cevisama 2020
Al mig, Carmina Ballester, alcaldessa d’Onda.