Onda descontamina l’històric abocament de fuel de La Campaneta

Este líquid contaminant portava dècades en el soterrani de l'antiga fàbrica i quan plovia es produïen fugides a l'exterior.

L’Ajuntament d’Onda ha buidat i descontaminat l’abocament de fuel que, des de fa més de cinc dècades, s’emmagatzemava en el soterrani de l’antiga fàbrica La Campaneta, en ple centre històric. Així, el govern municipal ha contractat a una empresa especialitzada per a acabar definitivament amb este problema de contaminació mig ambiental, ja que quan plovia es produïen filtracions a l’exterior i a la via pública. La inversió total d’esta actuació ha sigut de 9.000 euros.

El regidor d’Ordenació del Territori, Juan López, ha explicat que “hem solucionat un problema que hauria d’haver-se resolt fa molt temps per seguretat, la cura del nostre medi ambient i la salut dels ondenses”.

Reconversió com a Centre Cívic

D’altra banda, durant els pròxims dies s’iniciaran les obres per a la recuperació d’este antic edifici industrial com a centre cívic. Així, en esta segona fase s’habilitarà la icònica fàbrica en un espai de convivència i de dinamització social i cultural. Es tracta d’un ambiciós projecte pressupostat en 726.618 euros i que està cofinançat al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya.

Les obres a escometre garantiran que l’edifici complisca amb els requisits de seguretat estructural, els de seguretat d’utilització i accessibilitat, així com els de seguretat contra incendis per ser tots estos comuns a totes les activitats i usos a desenvolupar en espais oberts al públic.

Fàbrica centenària

Els orígens d’esta la fàbrica ‘La Campana’ se situen l’any 1806 i en ella es fabricava pisa i ceràmica arquitectònica de gran qualitat, obtenint diferents premis. La fàbrica va tancar les portes definitivament en 1995 i, posteriorment, va passar a ser adquirida per l’Ajuntament d’Onda.

Després d’esta remodelació el públic podrà visitar els elements d’interés arquitectònic, històric i cultural com els antics forns moruns i el fumeral de rajoles d’argila cuita, que es destinaven a la fabricació de peces ceràmiques.

CatalanSpanish