Onda tira avant el pressupost “més social i amb major capacitat inversora de la història”

Les inversions es multipliquen fins als 10,2 milions i els onders pagaran 4,6 milions d'euros menys en impostos amb l'alleujament fiscal.

El Ple de l’Ajuntament d’Onda ha donat llum verda, amb els vots favorables del grup popular i el vot en contra del grup socialista i Compromís, als comptes municipals per a 2020 que destaquen “per posar l’accent en el social i per disposar la major capacitat inversora de la història d’Onda”.

El pressupost total ascendeix a 34,3 milions d’euros, que augmenta en 7 milions respecte al de 2019 degut, principalment, a la incorporació de més de 6 milions d’euros per a la millora dels centres educatius d’Onda. Destaca especialment el capítol d’inversions, que supera els 10,2 milions d’euros, una xifra que supera el total de les inversions executades en l’última legislatura. “Passem d’invertir 50 euros per habitant a invertir més de 400 euros, que és el que mereixen els onders”, ha apuntat la portaveu del grup popular, Elena Albalat, qui ha recordat als grups de l’oposició que el “Pressupost contempla el 80% de les propostes que ens han fet arribar la resta de grups i la resta venen reflectides en el pla d’inversions per als pròxims anys, per la qual cosa és incomprensible que voten en contra de les seues pròpies propostes”.

I en paral·lel a esta aposta inversora, el pressupost de 2020 ja reflecteix la revolució fiscal que va anunciar l’equip de Govern, amb baixades d’impostos graduals durant tota la legislatura. “Multipliquem les inversions a pesar que es redueix l’aportació de la Diputació, en 137.000 euros, i recaptarem 4,6 milions d’euros menys en impostos, ja que els onders passarem de pagar més de 18 milions d’euros que hem pagat enguany a pagar 13,6 milions en 2020. I la revolució fiscal continuarà durant tota la legislatura, ja que per exemple l’IBI passarà de 0,72 al 0,69 en 2020 per a acabar al 0,61 en 2022”, ha comentat l’edil d’Hisenda i Ocupació, Salvador Aguilella.

Model de gestió
Sobre este tema, l’alcaldessa Carmina Ballester ha defensat que “este equip de Govern treballarà molt, des del rigor i el sentit comú, per a gestionar de la millor forma els diners dels orders i millorar la seua qualitat de vida. Es pot abaixar els impostos i multiplicar les inversions, com així ho demostra este document que guiarà el camí del govern municipal durant 2020”.

La primera edil també ha detallat els tres eixos estratègics sobre els quals se sustenta l’acció de govern per a 2020: Cuidar a la nostra gent, fer d’Onda la ciutat que mereixem i multiplicar les oportunitats de futur.

Aprovada la plantilla per a 2020
D’altra banda, la corporació ha aprovat per unanimitat la Relació de Llocs de treball de l’Ajuntament per a 2020 així com la plantilla de la Policia Local, esta última amb l’abstenció de PSOE i Compromís.

Subvenció a Quisqueya
D’altra banda, el grup popular ha aprovat en solitari una moció que insta a la Diputació de Castelló que reinstaure l’ajuda social de 8.000 euros, que ha suprimit en el pressupost de 2020, per al manteniment del centre de dia de suport convivencial i educatiu dirigit a menors amb menys recursos econòmics. “Resulta sorprenent que en un moment amb majors ingressos i deute zero en la Diputació es decidisca abandonar esta tasca social i docent”, ha apuntat l’edil de Benestar, família i majors, Óscar Valero.

Este centre d’atenció diürna realitza una labor preventiva, proporcionant a xiquets i adolescents de la ciutat d’Onda una sèrie de serveis de suport socioeducatiu i familiar a través d’activitats d’oci, cultura, ocupacionals i rehabilitadores, potenciant el seu desenvolupament personal i integració social per a afavorir la seua normalització i autonomia personal.

Emotiu record a Lluís Domenech
Abans de donar pas a l’ordre del dia, l’alcaldessa ha volgut dedicar un emotiu record a Lluís Domenech, periodista d’Onda TV que portava anys cobrint la informació de l’Ajuntament d’Onda i que va morir de manera inesperada durant la setmana passada. “Trobem a faltar a un company que tants Plens ha cobert i en nom de tota la corporació vull traslladar nostra més sentida mostra d’afecte a la família i companys dels mitjans de comunicació”.