Onda sorprén en Fitur amb la seua proposta d’accessibilitat al ‘Castell de les 300 Torres’

Carmina Ballester: "Tinc molt clar que Onda serà una destinació turística inclusiva, accessible i socialment responsable, o no serà”.

Fotos: Javi Zapata
PublicitatAVL

Al costat de l’amplia oferta turística que ofereix la província de Castelló i que ha posat de manifest estos dies a la Fira Internacional de Turisme (FITUR), l’aposta de l’ajuntament d‘Onda per centrar-se en l’accessibilitat “ha agradat molt”. Així ho ha explicat l’alcaldessa del municipi, Carmina Ballester, en una entrevista a l’estand de la província on Actualitat Valenciana, li furta un moment entre la intensa agenda que estos dies han portat tots els responsables locals i de turisme per aprofitar i oferir el seu “producte turístic”.

Ballester comenta que esta edició, i gràcies a unes obres de recondicionament que han permet convertir el castell d’Onda “en la primera fortificació accessible a la província de Castelló”, Onda ha posat l’accent en la vessant més inclusiva i ofereix “un turisme accessible, actiu i per a tots”. L’alcaldessa és conscient que el projecte va molt més enllà de la construcció d’unes rampes “o de l’adaptació dels audiovisuals i la resta de recursos que també ho estem treballant”, sinó que passa per un canvi de concepte, on l’accent es posa en fer que Onda puga ser visitable per totes les persones que ho desitgen siga quina siga la seua situació pel que fa a mobilitat”.

PublicitatRovira  

La primera edil, satisfeta amb l’acollida que ha tingut la proposta, parla també de la formació de tots els professionals vinculats. “Clar que estem formant a tota la gent vinculada al turisme, això sabem que és importantíssim i ho hem tingut en conter, a més abans de posar en marxa totes estes iniciatives ens hem reunit en diferents col·lectius per demanar-los a ells la seua opinió i punt de vista”, apunta. Com ara, per exemple, la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF) que també va estar present a Fitur a la presentació d’Onda com a destinació accessible.

D’altra banda, pel que fa a xifres, l’ajuntament ha invertit 190.000 euros, subvencionats al 50% pels fons FEDER de la Unió Europea, per a construir una passarel·la de 254 metres de longitud i 2,3 metres d’ample amb l’objectiu de facilitar l’accés de cadires de rodes fins a la part alta del castell, on es troba ‘la alcazaba’ i les ‘Yeserías’ del castell, que alberguen el museu i es projecta l’audiovisual adaptat a persones amb diversitat funcional. Així mateix, el projecte inclou la instal·lació de baranes i il·luminació led en tot el camí, així com la senyalització d’aquest, per a garantir la seguretat dels usuaris.

A la presentació oficial a la Fira de Turisme, Ballester va aprofitar la compareixença per a reafirmar el seu compromís amb esta proposta: esta aposta no acaba ací, sinó que des d’aquest equip de govern continuem treballant per incorporar noves mesures que possibiliten l’accés, la utilització i gaudi de les infraestructures, enclavaments i serveis turístics de manera normalitzada, autònoma i segura per a les persones amb discapacitat. I tinc molt clar que Onda serà una destinació turística inclusiva, accessible i socialment responsable, o no serà”.

Publicitat