martes, 23 abril 2024

Noticias de Castellón y provincia

Onda abandera el turisme accessible amb propostes per a persones amb mobilitat reduïda

El municipi es presentarà en FITUR amb el castell com a principal reclam que es convertirà en el primer transitable de la província per a persones amb mobilidad reduïda

Onda fa un pas més i acudeix a la Fira Internacional de Turisme de Madrid -FITUR- amb una proposta de turisme accessible per a obrir els seus atractius a les persones amb mobilidad reduïda o diversitat funcional.

Així, esta setmana culminaran les obres que convertiran el castell de les 300 torres en l’únic accessible de la província. Una fortalesa que cal recordar que va superar els 36.000 visitants en 2019.

L’alcaldessa d’Onda, Carmina Ballester, al costat de l’edil de Promoció Econòmica, Maria Baila, seran les encarregades de presentar en la fira internacional aquesta proposta. “Eliminar barreres arquitectòniques constitueix un esforç per convertir a les persones en l’epicentre de qualsevol acció de govern”, ha apuntat la primera edil.

Ballester també ha explicat que “una rampa facilitarà el passeig per l’interior del castell, la qual cosa es resumirà en major quantitat de visites de col·lectius socials als quals els resultava impossible visitar aquest monument històric”.

Oferta museística per a tots
Amb esta obra es culmina l’adaptació dels centres museístics a Onda per a persones amb mobilitat reduïda. El primer a adaptar-se va ser el Museu de Ciències Naturals “El Carmen”, completament accessible des dels anys 50.

Els turistes poden veure més de 2.000 espècies de mamífers, ocells, peixos, rèptils, crustacis i batracios, així com les prop de 1.000 espècies en la secció d’entomologia, més de 1.500 plantes, 2.000 minerals i més de 500 fòssils.

A més, Onda, ciutat bressol de la cerámcia, compta amb en el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’, completament transitable per a tots, que en la seva interior mostra al visitant la història i rica tradició ceràmica de la població en els més de 80.000 objectes que alberga aquest impressionant i modern edifici.

Un altre dels majestuosos monuments repartits pel conjunt històric és el Molí de la Reixa ‘Onda Natura’, un centre d’interpretació de la naturalesa en l’interior de la qual alberga un antic molí d’aigua i una de les col·leccions més completes de paleontologia i mineralogia. A més, difon la història de l’aigua i del Parc Natural de Sierra Espadán, el més gran en extensió de la província de Castelló i el segon de la Comunitat Valenciana. Un edifici històric amb rampa d’accés i ascensors completament accessible.

Patrimoni natural
L’oferta de turisme actiu i natural és un altre dels interessos d’Onda, ja que és paradís del senderista i porta natural d’entrada al Parc Natural de Sierra Espadán i a la comarca de l’Alt Millars.

Alguns dels paratges naturals que podran gaudir els turistes són: El Salvador, l’embassament del Sitjar, L’ Assut i el Toll d’ Ascla. A més, Onda també ofereix activitats com el barranquisme, les cicle rutes BTT de diferents nivells, escalada, espeleologia, caiac, rafting, paddle surf i altres esports aquàtics.

Sobre este tema, Ballester afegeix que “la situació d’Onda és privilegiada perquè es troba en ple pulmó de la Serra Espadán”.

Rica gastronomia
La gastronomia ondense és un dels plats forts de l’experiència turística. Durant aquestes setmanes els visitants poden gaudir de la programació de “Onda Gastronòmica”, un esdeveniment que es realitzarà durant el mes de gener fins al 9 de febrer, i en el qual diferents restaurants ofereixen mostres de productes gastronòmics de la zona, sopars i menjars amb maridatge i cocteleria, jornades gastronòmiques de cuina tradicional d’Onda, cursos de cuina i un Festival de la Tòfona Negra amb menú degustació monogràfic.

“La nostra ciutat tornarà a marcar la diferència qualitativa amb la presentació d’este il·lusionant projecte d’inclusió social i de continuar promovent el nostre turisme natural i gastronòmic”, ha concluído Ballester.

Últimas noticias

Contenido relacionado