jueves, 18 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Ontinyent recupera el seu segon refugi antiaeri

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la Diputada de Turisme, Pilar Moncho, han inaugurat aquest dijous la recuperació del Refugi Antiaeri de Tortosa i Delgado, efectuada per l’Ajuntament amb ajuda de la Diputació de València per al seu aprofitament turístic i cultural.

En l’acte, on els visitats assistien a un simulacre de bombardeig i contemplaven un audiovisual sobre el paper d’Ontinyent com a ciutat acollidora durant la Guerra Civil, Jorge Rodríguez, destacava “l’esforç col·lectiu del Govern, la Diputació i totes les forces polítiques per avançar en la recuperació dignitat històrica”. L’alcalde mostrava el seu orgull “perquè hi ha coses que no tenen valor en preu sinó en dignitat. Un poble que té els seus afusellats mal enterrats no es un poble digne, i no vull que el meu poble no siga digne. Per això vull agrair el treball conjunt que s’està fent pel record d’aquells gràcies als quals hui podem gaudir de la llibertat i la democràcia”.

El primer edil recordava que aquest treball ha permès a la ciutat comptar amb altre refugi antiaeri recuperat al carrer del Regall i amb una Aula-Museu de la 2ª República a l’edifici Lluis Vives, uns espais junt als quals aquest segon refugi permetrà crear una nova ruta turística temàtica que està previst posar en marxa a la tardor. L’Alcalde afegia que “aquest espai serà un reclam turístic on es mostrarà el que va ser Ontinyent durant la guerra, una ciutat d’acollida i refugi, que es el que volem que continue sent, un lloc on no es pregunta a ningú d’on ve sinó que se’l convida a ser feliç i a desenvolupar la seua vida”.

Cal recordar que el Refugi del Regall, inaugurat fa poc més d’un any,  ha rebut en aquest període més de 3.000 visites de tot tipus de públic. Al marc d’una aportació de 145.000 euros en ajudes del Patronat de Turisme per dinamitzar el turisme a la ciutat, en espais com ara aquest segon refugi o la Casa Maians. Les obres en estos dos espais ja van ser visitats en abril per la Diputada Pilar Moncho, qui  mostrava la seua satisfacció “per tornar a Ontinyent i comprovar com s’ha transformat aquest espai. M’ompli de goig com comprovar com un espai que en un moment de la historia estava fet per a moments de por ara puga ser un atractiu turistic, i també constatar que Ontinyent i el seu govern tenen esta mirada cap al turisme”, explicava.

La regidora de Política per a les Persones i Presidenta de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica d’Ontinyent, Sayo Gandia, ha destacat també l’interès del refugi i la nova ruta turística “per construir un discurs memorialista propi i característic d’Ontinyent, que en el marc de la Guerra Civil va tenir la peculiaritat de ser una ciutat refugi que afortunadament no va patir els efectes dels bombardejos però va saber organitzar-se per protegir als més vulnerables”, apuntava.

Gandia també posava en valor el treball de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, formada i amb representació de tots els partits amb representació municipal, que des de 2015 ha dut a terme dues Setmanes de la Memòria Democràtica; inaugurat aquest refugi i el del Regall; col·laborat en la realització d’audiovisuals; o treballat per impulsar l’exhumació de 10 ontinyentins afusellats en 1939, entre d’altres.

El refugi de Tortosa i Delgado està situat en la Plaça de Baix, en el solar de l’antiga fàbrica de Tortosa i Delgado, important indústria tèxtil de la ciutat en l’època hui desapareguda, als peus del conjunt històric del barri de la Vila. La data de construcció data de l’any 1938, compta amb una superfície aproximada de 85 m2 i es calcula que podria haver allotjat al voltant de 300 persones.

Aquest espai s’ha habilitat perquè puga rebre visites guiades de grups escolars, interessats, turistes i públic en general, adaptat per a persones discapacitades, amb un horari d’obertura subjecte a programacions o visites sota petició, comptant amb el personal adequadament format per a aquestes funcions.

Últimas noticias

Contenido relacionado