El nou contracte de l’ORA estableix una nova zona verda exclusiva per a residents

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat este matí el nou sistema, que introdueix importants novetats amb parquímetres intel·ligents i vehicles de vigilància

«Canviarem radicalment la manera en què gestionem l’aparcament a la ciutat de València cap a un sistema del segle XXI, que en esta ciutat s’havia d’haver fet ja, a semblança d’altres ciutats que disposen d’un sistema modern des de fa dècades, amb una gestió molt més adequada de l’espai públic». El regidor Giuseppe Grezzi ha detallat este dimecres les pautes fonamentals del nou sistema de regulació de l’aparcament en la via pública. Entre les novetats, destaquen la modernització dels sistemes de pagament, d’ús i de vigilància, i la introducció d’una nova zona exclusiva per a residents, la Zona Verda.

«Des de l’Ajuntament hem treballat en una actuació totalment nova, molt més avançada i concorde al plantejament d’estos 5 anys de transformació i humanització de la ciutat», ha afirmat el regidor. La Junta de Govern Local aprovarà este divendres l’adjudicació del nou contracte a l’empresa EYSA, per un termini de 5 anys.

Tal com ha explicat el regidor, la nova ORA es basa en tres claus fonamentals: la regulació de l’estacionament afavorint la rotació, la disminució del trànsit que busca plaça d’aparcament, i la reserva de places per a ús exclusiu de residents. Com a novetat del nou sistema de gestió, ha subratllat Grezzi, destaca la posada en ús d’una plataforma centralitzada de gestió «que ens permetrà fer unes funcionalitats molt més avançades que en la manera de regulació actual, ja molt antiquada».  Este sistema estarà integrat en la Plataforma municipal de gestió de l’estacionament que en estos moments es troba en fase de licitació per part de l’Entitat Pública de l’Estat Red.es, en el marc de l’estratègia Smart City.

TRES ZONES: BLAVA, TARONJA I VERDA

La nova regulació d’aparcaments s’aplicarà en tres noves zones: Blava, Taronja, i la nova zona Verda, d’ús exclusivament per a residents. La zona Taronja ha explicat Grezzi, que ja existeix, es transforma en zona d’estacionament d’ús mixt: rotació i residents. «Volem canviar la manera en què es gestiona esta zona per a utilitzar-la en zones de barris on siga necessari habilitar més operacions de càrrega i descàrrega que puguen ser interessants per al comerç en determinades franges horàries, sempre en horari diürn, i que no s’utilitzen per a residents», ha explicat el regidor, qui ha afegit que tot això es determinarà mitjançant estudis i fórmules de participació. Per part seua, la zona Blava tindrà un funcionament similar a l’actual, amb tarifació per districtes i un màxim d’ús de dos hores, com és ara. L’edil ha subratllat que es preveu realitzar «un control més adequat de la rotació, la qual cosa permetrà que hi haja major quantitat d’usuaris i una gestió més adequada, i les persones puguen anar directament a les places disponibles», que en estos moments sumen 4.879.

Pel que fa a la zona Verda, «és una zona de nova creació com les que ja existeixen en moltes ciutats d’Espanya i d’Europa, i serà exclusiva per a residents mitjançant el pagament d’una taxa anual que s’ha d’establir». Alguns barris ja han sol·licitat la seua aplicació, ha explicat el regidor, i s’aniran estudiant totes les peticions. Les persones residents disposaran d’un distintiu per a poder estacionar en les places establides.

La licitació del contracte, que es va aprovar amb un pressupost base de 34.024.891,80 euros (28.119.745,29 + IVA) eixirà amb una baixa oferida 0,283 sobre el 0,75 de partida (és a dir 0,75-0,283= 0,467), la qual cosa significa que dels ingressos que s’obtinguen per l’estacionament, el 46,7% serà per a l’empresa adjudicatària, i el 53,3% per a l’Ajuntament, «la qual cosa significa una notable millora atés que fins ara el 62,7% era per a l’empresa», ha destacat Grezzi. L’adjudicació serà aprovada este divendres per la Junta de Govern Local.

VIGILÀNCIA MITJANÇANT VEHICLES AMB CÀMERA

Una de les novetats més importants i que canvia el model de gestió és que es realitzaran labors de vigilància de l’aparcament en les zones blava, verda i taronja amb càmeres lectores de matrícules, instal·lades a bord de vehicles de vigilància. Tal com ha explicat Giuseppe Grezzi, una de les principals funcionalitats de la plataforma de gestió centralitzada és un accés real en temps real en tota la informació: «podrem saber l’estat dels parquímetres, control d’incidències, monitoratge i control de les operacions, actualització i modificació dels paràmetres… i això també ens permetrà gestionar d’una manera molt més àgil i flexible l’aparcament i l’estacionament regulat», ha explicat.

En segon lloc, es podran integrar totes les aplicacions de pagament de diferents proveïdors i amb tota mena de sistemes de pagament (des de les tradicionals monedes a targetes de crèdit, aplicacions mòbils…)  és a dir que es disposarà d’una plataforma de codi obert que permetrà que més operadors puguen entrar i millorar el servici. Finalment, mitjançant totes eixes dades «s’obri la possibilitat de realitzar estudis i informes sobre el sistema i també sobre mòdul de gestió de denúncies i el mòdul de gestió econòmica».

A més, els nous parquímetres d’última generació podran fer una tarifació avançada que permetrà distingir entre tipus de vehicles (serà obligatori posar la matrícula en aparcar en zona regulada), i en funció també d’altres elements com a índexs de contaminació, d’ocupació de la zona, de bonificacions… En total es disposarà de 5.000 sensors d’ocupació, «la qual cosa ens ajudaran encara més a poder gestionar amb més eficàcia l’ocupació de les places i totes les dades i fer ús flexible segons les necessitats», ha conclòs el regidor de Mobilitat Sostenible.

CatalanSpanish