Orpesa commemora el 9 d’Octubre amb una recreació històrica

Orpesa ha recordat el passat històric del poble valencià amb motiu de la festivitat el 9 d'Octubre.

Un centenar de persones –el doble que el passat 2018- desfilava des de l’Ajuntament a la vesprada, al ritme del so dels bombos i tambors, fins al monument de Jaume I, situat en la zona Els Quarts de la localitat, on es va realitzar la creació històrica. Els Almoràvits encapçalats per l’Alfaquí; el Bisbat de Tortosa, amb Ponç de Torrella, monges i sacerdots; l’Ordre de l’Hospital, liderada per Fra Ramón de Ciri; la Castellanía d’Amposta, capitanejada per Hug de Fullarquer, acompanyat per cavallers, soldats, dones cristianes i infermeres ‘van prendre’ el municipi costaner per unes hores per a representar la rendició dels almoràvits del castell d’Orpesa davant les tropes de Jaume I que va tindre lloc l’any 1233.

Es tracta d’un acte que compleix enguany la seua segona edició i en el qual col·laboren modistes locals que són els encarregats de confeccionar els vestits inspirats en el segle XIII per a dotar de realisme i història la commemoració d’aquesta data tan rellevant per al municipi. En la desfilada no va faltar la participació de la reina de les festes, Victoria Gómez; l’alcaldessa, María Jiménez; i de l’edil de Cultura, Gonçal Tamborero. El president de l’Associació 9 d’Octubre d’Orpesa, Josep Lluís Romero, ha destacat com a novetat per a enguany la introducció d’armes i d’escuts i ha avançat que l’objectiu a llarg termini és “aprofitar la història d’Oropesa i convertir la commemoració del 9 d’Octubre en un atractiu turístic i cultural, a més d’una festa”.

Bous al Ravalet

La jornada d’este dimecres va començar amb la concentració de colles. Els integrants d’estes associacions es van reunir al matí i, acompanyats per la música de xaranga, van partir fins al Ravalet per a gaudir de la primera jornada taurina amb els caps de bestiar de la ramaderia Ibán Miró, que van continuar brindant al públic un gran espectacle a la nit. I en este mateix lloc, a la vesprada va tindre lloc el segon dels ‘tardeos‘ d’aquesta edició de festes. Després que divendres passat el públic poguera ballar al ritme de la música de Mecano, esta ocasió van ser el flamenc i el pop de Patxi Ojana els que van fer vibrar el barri antic.

Tallers infantils

Una altra de les novetats del programa d’enguany van ser els tallers dirigits als més xicotets de la casa. Al matí, van ser molts els infantils que es van convertir en ‘masterchefs‘ amb una activitat culinària que es va celebrar en la plaça Major; i la gastronomia va donar pas, a la vesprada, a la tauromàquia amb el taller ‘L’art d’embolar’ i el tancament de bou embolat.

Les festes en honor a la Verge de la Paciència continuaran este dijous amb més exhibicions taurines en el Ravalet, una exhibició de gimnàstica artística en el poliesportiu.