Les “Papallones” ja voletejen pel parc Ribalta de Castelló

AVL

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la importància de traure l’art al carrer i fer de la ciutat un espai de cultura quotidià. Així ho ha expressat després de la visita a l’escultura ‘Papallones’, de Manolo Valdés, cedida per la Fundació Hortensia Herrero a la capital de la Plana per a la seua exposició temporal al costat del Passadís de les Arts del parc Ribalta. L’escultura romandrà a Castelló fins al 22 de març. “Castelló gaudirà del millor art contemporani a peu de carrer gràcies a la Fundació Hortensia Herrera”, ha declarat Marco, qui hi ha exterioritzat el seu desig que l’escultura poguera quedar-se a Castelló de forma permanent.

L’obra escultòrica constitueix un exemple de la forma de treballar de Valdés doncs té el seu origen en una imatge que l’artista va veure en el Central Park de Nova York d’una papallona voletejant sobre el cap d’una dona. Valdés va portar aqueixa imatge al seu estil particular basat en el diàleg amb la història de l’art (el rostre de l’escultura està basat en la pintura de Matisse) i l’apropiació d’objectes de la vida quotidiana.

Marco ha aprofitat eixe moment de la inspiració artística de Valdés en la ciutat nord-americana per a recordar una frase que va utilitzar el dijous en el debat del ple que va aprovar l’exposició al públic del Pla General: “Quan Joan Fuster va visitar Nova York, li van preguntar la seua opinió sobre la ciutat i va dir que era igual que Castelló però més gran”. “I ara, precisament, les papallones de Valdés han volat des de Nova York fins a Castelló”.
‘Papallones’ té un pes de 7.480 quilograms i va formar part de l’exposició de Manolo Valdés en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i en la plaça Vendôme de París. La peça, creada en ferro colat i pintura d’epoxi, ha format part d’una exposició de sis escultures monumentals instal·lades en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

La directora de la Fundació Hortensia Herrero, Elena Herrero, ha recordat que la mostra va ser impulsada per la fundació i la seua presidenta, Hortensia Herrero, es va comprometre a adquirir una d’elles per a cedir-li-la a la ciutat de València. L’elecció es va fer a través d’una votació popular en la qual van participar 41.538 visitants. La guanyadora, ‘La Pamela’, s’instal·larà de forma definitiva en La Marina de València. La segona i tercera de les escultures millor valorades en la votació s’han cedit a Castelló i Alacant.

El comissari de l’exposició, Javier Molins, ha realitzat un recorregut per la trajectòria artística de Valdés, i ha destacat que ‘Papallones’, que s’il·lumina a la nit amb diversos tons cromàtics, és un “diàleg amb la llum” que entronca a la perfecció amb la identitat de la llum en les festes i en la tradició de Castelló. L’obra de Manolo Valdés (València, 1942) forma part de la col·lecció permanent de museus tan importants com el Metropolitan de Nova York, el Centre Pompidou de París, el Museu de Belles arts de Boston, el de Houston, el National Art Museum de Pequín, el Museu d’Israel, el MOMA de Nova York, la Hispanic Society d’Amèrica, el Museu Estatal de Sant Petersburg, el Museu Rufino Tamayo de Mèxic, el Museu Regna Sofia de Madrid, el Guggenheim de Bilbao o l’IVAM, entre altres.

- Advertisement -
CatalanSpanish