CCOO PV considera una mesura ‘inhumana’ que les dones hagen de parir soles durant la Covid-19

Cloti Iborra: "els beneficis de l'acompanyament en el part estan més que demostrats, augmentant el benestar de la mare i millorant els resultats".

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha emés un protocol d’actuació per a dones gestants en el moment del part, on estableix que ha d’interrompre’s el seu acompanyament en dilatació i paritoris, argumentant que pot suposar un risc de contagi per a la mare, la criatura nounada, la parella o el mateix personal sanitari. CCOO PV sol·licita una major sensibilitat amb les necessitats de les dones gestants i proposa la seua retirada.

“És clar que la Conselleria ha de vetlar per intentar limitar les situacions que puguen suposar un risc de contagi en la població. No obstant això, considerem que, limitar l’acompanyament de les dones durant la dilatació i en el part, sense establir diferències entre les positives a COVID-19 i les que no ho són, no resulta una mesura adequada ni proporcionada, ja que és possible establir un altre tipus de mesures de protecció sense perjudicar els drets de les dones recollits en la Llei 8/2018”, ha manifestat Rosa Atiénzar, secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV.

Cal assenyalar, a més, que el protocol no està avalat per cap organisme oficial expert en la matèria com poguera ser la SEGO (Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia), la SENEO (Societat Espanyola de Neonatología) o la FAME (Federació d’Associacions de Matrones d’Espanya), entre altres, així com la incongruència que suposa permetre l’acompanyament durant l’estada en planta per una persona a la qual no se li permet l’entrada durant el part.

Considera la secretària de la Dona de CCOO PV, Cloti Iborra, que “els beneficis de l’acompanyament en el part estan més que demostrats, augmentant el benestar de la mare i millorant els resultats. Per tant, esta mesura significa que les dones hauran de parir soles, sense el suport emocional de la persona triada en el moment en el qual tan necessària és la ‘humanització’ de la sanitat”.

Per a CCOO PV resulta significatiu que el Ministeri de Sanitat no haja recomanat prohibir l’acompanyament en el part, sinó restringir les visites a l’habitació i reduir-les a una única persona, en el cas concret de dones positives en COVID-19 o sospitoses d’estar afectades pel virus. En canvi, al País Valencià li les deixarà soles, independentment que estiguen infectades.

El sindicat està d’acord en el contingut de la denúncia que ha presentat l’Associació de Comares de la Comunitat Valenciana (ACCV) davant la Sindicatura de Greuges, i valora necessari que es consideren tots i cadascun dels motius per a demanar l’anul·lació del protocol. Per tant, CCOO PV exigeix a la Conselleria la seua retirada i li emplaça al fet que emeta noves recomanacions en les quals compatibilitze les necessàries mesures de prevenció, amb el respecte als drets i necessitats de les dones gestants.CatalanSpanish