Evita que els partits polítics t’envien correu brossa amb este formulari

El novembre passat el Senat va aprovar per majoria la nova Llei de Protecció de Dades, una de les més polèmiques des de principi de legislatura de Pedro Sánchez. No tant per la llei en si, que s’adapta a l’estàndard europeu, sinó per una “xicoteta” modificació que el PSOE va introduir sense avisar, i que fet i fet ha sigut recolzada per la majoria dels partits.

La gran novetat de la nova llei és que suposa una excepció a la Llei de Protecció de Dades per als partits polítics. Gràcies a les proteccions a mesura implementades, els partits polítics ara podran recopilar informació de tots els ciutadans i crear bases de dades secretes amb ells.
La llei de correu brossa polític entra en vigor
El BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) ha publicat avui la nova llei, i per tant, a partir del dia 7 de desembre entrarà en vigor. Partits polítics com Podemos van votar en contra, però el vot a favor de PP, PSOE, Ciutadans, PdeCat, PNB i ERC va ser més que suficient per a fer realitat la llei.
El contingut d’estes bases de dades serà molt extens, com el nostre nom, adreça, número de telèfon o correu electrònic. Fins i tot s’expandeix a guardar informació sobre la ideologia que segueix cada ciutadà; l’opinió política de cada persona podrà ser registrada i accedida per tots els partits.
Amb eixa informació, els partits tindran llibertat per a contactar amb els ciutadans sense el seu consentiment; en altres paraules, podran enviar-nos correu brossa sense que hàgem d’acceptar-ho. Podrem rebre propaganda política de qualsevol font, ja siga el nostre mòbil, el correu, o contactes en xarxes socials.

Esta pràctica està prohibida per a empreses privades; en considerar-se una invasió de la nostra privadesa i abús de les dades personals que posseeixen. No obstant això, no serà així per als partits polítics, que tindran carta blanca.

L’única mesura de protecció que inclou esta llei és el dret d’oposició; qualsevol ciutadà podrà demanar de manera expressa a un partit no ser inclòs en estes bases de dades. No obstant això, el ciutadà haurà de fer açò amb tots els partits polítics que no vulga que tinguen la seua informació.

El formulari per a eixir de bases de dades de partits polítics
La llei ha rebut un rebuig immediat de grups de protecció, experts en privadesa i juristes. L’organització més dura amb el text ha sigut la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI); amb l’ajuda de lletrats coneguts en xarxes socials, com Carlos Sánchez Almeida o David Bravo, ha creat un formulari amb el qual demanar als partits polítics que ens lleven de les seues bases de dades.
El formulari està llest perquè ho emplenem amb les nostres dades i signatura; tot el treball que suposa crear un text com a este està fet. El formulari fa referència a una sèrie de lleis, especialment al RGPD, el reglament de protecció de dades europeu, que segons els crítics, impedeix estes pràctiques.

Concretament, se centra que el sol·licitant no ha donat el seu consentiment exprés perquè l’organització política obtinga i tracte les seues dades, un requeriment en la llei europea. Nomenant tres articles diferents de la RGPD, el formulari sol·licita al partit que esborre les dades personals i envie una notificació que realment ho ha fet.

També es fa esment exprés a les bases de dades de perfils ideològics, i sol·licita la seua eliminació.

Com enviar el formulari de protecció de dades
Qualsevol ciutadà pot imprimir este document (PDF), emplenar-ho i lliurar-ho o enviar-ho a les seus dels partits polítics. Serà treballós, ja que cal enviar la sol·licitud a tots els partits polítics que no vulguem que tinguen les nostres dades.

El formulari pot enviar-se a partir del 7 de desembre de 2018, que és quan entra en vigor la llei. Ha de ser enviat al compte de correu electrònic de cada partit polític que vulguem; podem trobar-ho en la pàgina web de cadascun. Estes són les direccions dels partits amb presència en el Congrés:

Partit Popular – dpo@pp.es
PSOE – protecciondedatos@psoe.es
Units (Podem) – lopd@podemos.info
Ciutadans – dpo@ciudadanos-cs.org
En Comú Podem – lopd@encomupodem.cat
ERC – delegatpd@esquerra.cat
PDeCAT – contacte@partitdemocrata.cat
En Marea – coordinadora@enmarea.gal
EAJ-PNB – ebb.idazkaritza@eaj-pnv.eus
Compromís – info@compromis.net
UPN – info@upn.org
EH Bildu – ehbildu@ehbildu.eus
Coalició Canària – coalicion@coalicioncanaria.org
Fòrum Astúries – sederegional@foroasturias.es
Nova Canàries – info@nuevacanarias.org
VOX – Dpd@voxespana.es

A més, si rebem un correu, un Whatsapp, un missatge de Twitter, o qualsevol altre mètode, de propaganda política, també podem respondre directament amb este formulari. Si encara així seguim rebent missatges, llavors podem denunciar al partit a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Formulari

Publicitat