Actualitat Valenciana acull la nova web de “Passejant València amb ulls curiosos”

1835

La ciutat de València va ser fundada l’any 138 a. C., quan el cònsol romà Decimo Junio Bruto va llicenciar 2.000 soldats de les seues tropes què havien participat a les campanyes lusitanes.

Com a recompensa a la gallardia i coratge dels seus homes, els va concedir terres i cases al llevant hispà, exactament en una xicoteta illa fluvial que es trobava molt a prop de la desembocadura del riu Túria (Turius o Tyris), i que a més estava estratègicament situada en el millor gual natural del riu per on passava la Via Heraclea, coneguda després com Via Augusta.

El nou llogaret, que va rebre el nom de Valentia Edetanorum, molt prompte va obtindre el rang de colònia romana.

Des d’aquell moment, considerat com la partida de naixement de la ciutat, València ha viscut fins als nostres dies vint-i-dos segles amb periodes de llum i esplendor, de decaïment i foscor, de pau, de guerres, de setges,… amb un seguit de cultures molt diferents i diverses, totes enriquidores. Totes elles han forjat el caràcter de la ciutat i dels seus habitants.

València va nàixer romana, després esdevingué visigoda, més tard musulmana i finalment cristiana. I ara romànica, gòtica, renaixentista, barroca, neoclàssica, eclèctica, modernista, monàrquica, republicana…

A parti d’avui, Actualitat Valenciana acull la nova pàgina web “Passejant València amb ulls curiosos”, un projecte ja consolidat a Facebook al que els nostre diari vol agegir-s’hi i donar un nou impuls.

Cal dir que la pàgina no ha estat creada per cap erudit ni historiador professional, sinó per una persona curiosa i amant de la història de la seua ciutat i del seu País que, amb un fort compromís amb la llengua pròpia dels valencians, pretén modestament divulgar la seua història. Un compromís per la llengua i per la difusió de la cultura pròpia que compartiem plenament des d’Actualitat Valenciana.

Seguint “Passejant València amb ulls curiosos” des d’aquest diari, podreu saber coses com que València, després de ser arrasada durant les guerres Sertorianes, va renàixer de les seues cendres com Au Fenix al segle II d.C.

La ciutat va arribar a tindre les característiques pròpies de les urbs imperials, amb grans monuments com ara un gegantí Circ romà descobert pels arqueòlegs municipals en els últims anys, què tindria unes dimensions comparables a tres estadis de Mestalla posats un a continuació d’un altre.

La seua ubicació virtual sobre la ciutat actual, entre la plaça de Nàpols i Sicília i el carrer de la Pau, impressiona només veure-la i poder-la imaginar.

Podreu també descobrir on estan les emprentes de l’espasa del botxí de la inquisició, fetes sobre les velles pedres de la Porta romànica de la Catedral de València, lloc en què s’executaven als nobles condemnats pel Sant Ofici amb un tall net d’espasa al coll.

I podreu observar les velles fotografies del Portal Nou, una magnífica Porta gòtica que es trobava situada on ara es planta la històrica falla de Na Jordana, una porta construïda a finals del segle XV i comparable en grandiositat i bellesa a les mateixes Torres de Quart. Va ser absurdament reduïda a enderrocs l’any 1865 de la mateixa manera que la resta de la magnífica muralla gòtica que envoltava la ciutat.

També podreu seguir per la ciutat les troballes de la muralla islàmica que rodejava la València musulmana, encara incrustades en llocs tan curiosos com forns de pa, botigues de tatuatges, pubs o botigues de roba de moda. Aquella muralla va ser construïda ara fa 1.000 anys pel nét del famós cabdill del Califat de Còrdova, Almanzor, i que els cronistes de l’època consideraven “la més bella i perfecta de tot Al-Andalus”.

I també podreu saber on es troben un senyal de tránsit del segle XVII, el més antic conservat a la ciutat, o la retolació de carrer més antiga, de l’any 1799.

I què València va esdevenir capital de la II República espanyola l’octubre de 1936, i que en aquell periode les Torres de Serrans i el Col.legi del Patriarca van albergar temporalment les millors obres del Museu del Prado, quan es van traslladar des de Madrid a València pel risc que suposaven els bombardejos de les tropes de Franco que havien envoltat Madrid.

I podreu saber i gaudir moltes coses més de la història d’aquesta antiga i gran ciutat mediterranea que és València.

Quedeu tots convidats a seguir les publicacions periòdiques d’aquest proyecte des d’aquest enllaç d’Actualitat Valenciana: http://actualitatvalenciana.com/passejantvalencia/