Anatellon, un llibert de la Valentia romana agraït a la seua ama.

En un apunt que vaig publicar anteriorment havia parlat de Sertoria Màxima, una dona de l’aristocràcia de Valentia que va viure a l’època romana imperial, entre els segles I i II d.C.

Gràcies a una làpida funerària que va ser descoberta quan es van excavar els fonaments de la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats a mitjans del segle XVII, sabem que el seu marit, Marc Antoni Avito, i la seua filla, Antonia Lèpida, li van fer un recordatori petreu després de la seua mort que s’ha pogut conservar al sòcal de la Basílica i que actualment podem contemplar, passats dos mil anys d’aquell esdeveniment.

En aquest enllaç podeu llegir aquell article en què vaig parlar de Sertoria Màxima:

A l’antiga Roma es deia llibert (libertus) a l’esclau alliberat que es trobava lligat al seu antic amo, a qui anomenava patró (patronus) per un respecte quasi filial. Els lliberts arribaven a la llibertat per mitjà de la manumissió, és a dir, per un procés d’emancipació legal.

Aquesta pràctica, molt comuna a Roma i als seus territoris ocupats, permetia als esclaus, per diferents raons com podien ser per l’afecte dels seus amos, pels serveis prestats, pels seus mèrits o qualitats personals o simplement per la bona voluntat dels seus propietaris, convertir-se en lliberts i fins i tot arribar a ser acceptats i incorporats a l’alta societat romana. Aquest va ser el cas d’alguns lliberts de l’època imperial, que pel sistema de promoció social, però també per la seua excepcional riquesa o experiència, assoliren el cim de l’escala social i arribaren a exercir càrrecs polítics gràcies al suport de l’aristocràcia romana.

No obstant aixó, el més habitual era que continuaren sent vistos com a serfs, no permetent-los oblidar el seu passat. La major part d’ells simplement van pujar un esglaó en l’estratificació social romana, passant a formar part de la plebs i amb necessitat de guanyar-se la vida amb la seua feina, per la qual cosa molts continuaren treballant per als seus anteriors propietaris, ara esdevinguts patrons.

A la làpida funerària que recordava a Sertoria Màxima, a més del nom del seu marit apareixia també el nom de la seua filla, Antonia Lèpida, com he comentat ades. Els Lèpids formaven part de l’aristocràcia romana. Eren, doncs, una de les famílies dominants a la València d’època imperial.

Doncs bé, casualment una altra de les làpides romanes que van eixir a la llum durant la construcció de la Basílica, i que s’ha conservat fins als nostres dies encastada al seu sòcal, és una dedicatòria feta a Antonia Lèpida per part d’un tal Anatel.lon, que fou un dels seus esclaus alliberats o lliberts.

En aquesta fotografia podeu veure on trobar-la a la façana de la Basílica:

Localització de la làpida d’Anatel.lon, al sòcol de la Basílica (fotografia pròpia).

Anatel.lon, en senyal d’agraïment a la seua antiga ama per haver-li atorgat la llibertat, li va fer una làpida on li mostrava el seu agraïment, escrivint el següent:

ANTONIAE

M(ARCI) . F(ILIAE)

LEPIDAE

ANATELLON

LIB(ERTUS)

Que traduït vol dir: “A Antònia Lèpida, filla de Marc, Anatel.lon, el seu llibert”.

En les següents fotografies podeu veure aquesta làpida, i un detall de la seua escritura:

Fotografies de la làpida romana dedicada a Antonia Lèpida (fotografies pròpies).

Pel tipus de làpida i la seua paleografia, els arqueòlegs han datat aquesta inscripció a finals del segle I o principis del II d.C.

Si voleu conèixer més detalls de les làpides romanes existents al sòcol de la Basílica de València, podeu fer-ho en aquest enllaç que vaig publicar fa un temps en aquesta web:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una làpida funerària romana molt “particular”.

La funció i el missatge d'una sorprenent làpida romana...

La curiosa làpida romana amb el seu text epigràfic esborrat.

Una condemna a la memòria aplicada a una poderosa dona romana...

Sertoria Màxima, una dona de l’aristocràcia de la Valentia romana.

Sertoria Maxima visqué a València fa quasi dos-mil anys. Voleu saber com hem sabut d'ella, i alguna cosa sobre la seua vida?...

La Porta Saguntina, una de les quatre portes de la muralla romana de València.

Era la porta per la qual entrava la Via Augusta a la ciutat...

Ha aparegut la muralla romana de Valentia, en les obres de la plaça de la Reina?

Hem pogut trobar la muralla romana republicana de València, construïda fa vint-i-dos segles?

Una làpida romana que ens parla del primer sanatori que es va obrir a València.

La làpida romana que ens parla del primer hospital que tingué la Valentia romana fa més de dos-mil anys...