Un antic arc solitari a la vora del riu.

Si passegem pel Pla de Saidïa, seguint la vora de l’antic llit del Túria per la ciutat, just en la seua confluència amb el carrer de la Visitació, probablement ens sorprendrem en veure un menut i solitari arc de maó roig situat en un xicotet jardí. Pel seu vell aspecte, potser podriem pensar que degué de formar part de l’antiga muralla de València.

Si fóra així, la nostra apreciació serà errònia.

La muralla medieval de València, que efectivament corria paral·lel al llit del Túria, ho feia just per l’altra banda, rodejant la Ciutat vella.

Cal dir que no ens trobem davant de cap vestigi de porta medieval, sinó davant del portalet o arc d’entrada a un antic molí fariner que existia al barri de Tendetes, el Molí de la Torreta, instal.lació moguda històricament per la força hidràulica de la mil·lenària sèquia de Rascanya.

La inexorable expansió de la ciutat, que s’ha anat menjant en l’últim segle bona part de la rica horta que l’envoltava, va fer que el ciment i l’asfalt acabaren amb l’espai que ocupava aquest antic molí en la dècada de 1960.

Abans de ser definitivament derruït, es va decidir salvar d’ell precisament el seu arc de l’entrada. Desprès es va decidir ubicar-lo en un lloc proper a on es trobava originalment. Aquest indret va ser en un xicotet jardí del Pla de la Saïdia, situat a uns poc centenars de metres d’on va estar durant centúries envoltat de l’horta de València

Hi adjunte diverses fotografies de l’arc, una actual i tres més antigues, aquestes darreres de quan formava part del desaparegut molí fariner:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?