Un antic arc solitari a la vora del riu.

0
18362

Si passegem pel Pla de Saidïa, seguint la vora de l’antic llit del Túria per la ciutat, just en la seua confluència amb el carrer de la Visitació, probablement ens sorprendrem en veure un menut i solitari arc de maó roig situat en un xicotet jardí. Pel seu vell aspecte, potser podriem pensar que degué de formar part de l’antiga muralla de València.

Si fóra així, la nostra apreciació serà errònia.

La muralla medieval de València, que efectivament corria paral·lel al llit del Túria, ho feia just per l’altra banda, rodejant la Ciutat vella.

Cal dir que no ens trobem davant de cap vestigi de porta medieval, sinó davant del portalet o arc d’entrada a un antic molí fariner que existia al barri de Tendetes, el Molí de la Torreta, instal.lació moguda històricament per la força hidràulica de la mil·lenària sèquia de Rascanya.

La inexorable expansió de la ciutat, que s’ha anat menjant en l’últim segle bona part de la rica horta que l’envoltava, va fer que el ciment i l’asfalt acabaren amb l’espai que ocupava aquest antic molí en la dècada de 1960.

Abans de ser definitivament derruït, es va decidir salvar d’ell precisament el seu arc de l’entrada. Desprès es va decidir ubicar-lo en un lloc proper a on es trobava originalment. Aquest indret va ser en un xicotet jardí del Pla de la Saïdia, situat a uns poc centenars de metres d’on va estar durant centúries envoltat de l’horta de València

Hi adjunte diverses fotografies de l’arc, una actual i dos més antigues, aquestes darreres de quan formava part del desaparegut molí fariner:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here