Un senyal de protecció de la Inquisició, a la façana d’un històric palau de València.

2
6867

Si passegem pel carrer del Palau de València, al barri de la Xerea de Ciutat Vella, ens trobarem amb un dels palaus nobiliaris més importants que té la ciutat, el Palau de l’Almirall.
Un palau d’origen gòtic, la façana del qual va ser àmpliament reformada en el segle XVIII al gust neoclàssic imperant en aquella època. La seua propietat era de l’Almirall d’Aragó, càrrec que ostentava el comandament de la flota marítima de la Corona d’Aragó.

Si observem amb “ulls curiosos” la seua façana principal, hi descobrirem una curiosa pintura mural, un antic grafitti que es conserva solitari molt a prop de la seua porta principal, dibuixat sobre els carreus que van encegar, probablement durant la reforma academicista, una antiga porta medieval d’arc de mig punt, encara perfectament visible en aquesta façana.

En les fotografies que hi adjunte a continuació, podeu localitzar fàcilment la seua ubicació:

 

Aquest grafitti, actualment en un estat de conservació prou deficient malgrat haver estat restaurat l’any 1963, va ser datat en el segle XVIII segons una tesi doctoral realitzada a la Universitat Politècnica de València en 2016, encara que alguns autors han mostrat dubtes en considerar-lo dos segles més antic, a causa de la utilització d’uns pigments que sembla ser no eren propis d’aquell segle.
La pintura representa una creu situada sobre un monticle, envoltada per una orla vegetal en tons blancs i negres. Curiosament la mateixa simbologia que representava a la Santa Inquisició espanyola, amb l’excepció de l’espasa, l’olivera i la llegenda en llatí que acompanyaven la creu en el símbol del Sant Ofici.

Ací podeu aquest símbol, i comparar-ho amb el grafitti que apareix en el palau, què podeu veure amb detall en la capçalera de l’apunt (fotografia gentilesa de Valencia Bonita):

 

Amb aquesta pintura a la façana principal de l’edifici, l’almirall d’Aragó volia expressar públicament que la seua família i el seu palau gaudien de protecció i respecte per part de la Inquisició, en una època en què aquesta perseguia de manera implacable sobretot als membres i descendents de famílies jueves converses.

Subscriu

2 COMENTARIS

  1. Hola bon dia…en referència als lleons que donaven entrada al mateix carrer dels lleons a la Avda del Port tens alguna informació? Sembla que l ajuntament els te enmagatzemats o els te perduts. Gràcies.

    • Hola Josep Lluís. No tinc informació dels lleons de l’avinguda del Port. Pots donar-me’n més, per veure si puc fer alguna recerca? Moltes gràcies.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here