Unes antigues creus de Sant Joan amagades, a l’església de Sant Joan del Mercat.

0
6064

L’església de San Joan del Mercat és una de les més conegudes i antigues de la ciutat de València.
D’origen gòtic, va ser reedificada en gran part durant els segles XIV i XVI a causa dels incendis, tot i que no serà fins a principis del segle XVIII quan adquireix el seu aspecte definitiu, amb una fisonomia barroca.

Les seues façanes que donen a la plaça del Mercat i al Mercat Central són ben conegudes per als habitants de la ciutat i per a molts dels seus visitants, però si passegem per una de les seues façanes menys conegudes, concretament la que dóna a la xicoteta plaça de la Comunió de Sant Joan, si la observem “amb ulls curiosos” segurament descobrirem un detall que sol passar completament desapercebut per a la majoria de la gent: la presència d’unes creus de San Joan pintades a la paret de l’interior de dos arcs gòtics afonats d’origen funerari, coneguts com arcosolis.
Les creus es troben parcialment esborrades. El seu estat de conservació és prou deficient, sense dubte necessiten d’una convenient restauració.
Aquests arcosolis formaven part de l’antic cementeri parroquial de l’església, que s’estenia fins a l’actual plaça de Vilarasa, on es troben els jardins de Parcent.

Aquestes creus guarden una certa semblança amb les que podem trobar a l’entrada de l’església de Sant Joan de l’Hospital, en el seu pati sud. Són creus hospitalàries.
Igual que en Sant Joan de l’Hospital, la construcció d’aquest complex va comptar amb un hospital, un cementeri, una residència per a per als cavallers de l’ordre religiosa i la pròpia església.
Els arcosolis i les pròpies pintures es daten al segle XIV.

Hi adjunte sengles fotografies d’una d’aquestes creus murals, i una altra en què assenyale la situació dels esmentats arcosolis, a l’interior dels quals es troben les creus, perquè pugueu localitzar-les amb facilitat:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here