Baldes per a la gent a cavall, en les portes dels palaus històrics de València.

El carrer de Cavallers de València és un dels carrers històrics més antics i coneguts de la ciutat. De segur molts de vosaltres heu passejat moltes voltes per ell.

El seu nom es troba documentat des de l’any 1400, i el seu origen es troba en el fet que en ell es van establir molts dels cavallers de les famílies nobles que van acompanyar al rei en Jaume I en la presa de la ciutat als musulmans.

La etimologia de la paraula indica que el seu nom significa “homes a cavall”. La possessió d’un cavall en aquella època indicava la pertinença a un determinat estatus social, en aquest cas d’alt rang.

Si passegem per aquest carrer o pels adjacents, admirant les belles façanes i portes dels antics palaus que anem trobant en el nostre passeig, si observem “amb ulls curiosos” algunes de les seues portes, normalment de grans dimensions per permetre l’entrada de carruatges als seus patis, veurem un detall curiós: la presència de baldes (picaportes) a diferents altures.

A que és degut això?

Les baldes a menor altura eren per ser utilitzades per les persones que anaven a peu, però les situades a més alçada es disposaven per permetre als cavallers, o a les persones que anaven a cavall, poder trucar a la porta sense necessitat d’haver de baixar-se del cavall.

En la següent fotografia podeu veure la porta d’un aquests palau situat al carrer Cavallers, amb les quatre baldes:

Malauradament moltes d’aquestes baldes han desaparegut ja, però encara podem observar-ne algunes en diversos palaus de Ciutat Vella. Un d’aquests palaus és el de Lassala, un extraordinari palau barroc del segle XVII situat en el carrer Calatrava, la façana principal del qual dóna la plaça del Negret, en les proximitats precisament del carrer de Cavallers.

Un palau que ha passat per mans de dues grans famílies nobiliàries de la ciutat, la dels Cardona, en origen, i posteriorment la dels Lassala, propietària del palau des de 1749 fins als nostres dies. Dues families de “cavallers”, de carruatges i d’homes “a cavall”.

A continuació podeu veure un parell de fotografies que mostren les dues baldes en una de les seues portes, la més baixa per a vianants, i la més alta per als cavallers:

També a la Catedral de València, concretament a la porta romànica, podem observar quatre baldes, dissortadament dues de elles desaparegudes. Les més altes les utilitzaven els canonges quan arribaven a la porta a cavall. Les més baixes per a les persones que arribaven caminant. Podeu veure-la en la fotografia de a continuació:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?