Borso de Carminati: el minimalisme en l’arquitectura racionalista de València.

0
2475

Cayetano Borso di Carminati va ser u dels principals arquitectes que van construir a València durant la primera meitat del segle XX.
Va nàixer a València en el si d’una família acomodada. Es va titular en arquitectura l’any 1925 en la prestigiosa Escola d’Arquitectura de Barcelona.

Les seues primeres obres realitzades encara durant l’època de la dictadura de Primo de Rivera tenien un estil decoratiu clàssic, folklòric i casticista, encara que ja combinava elements de l’innovador Art Decó. D’aquesta època és, per exemple, l’edifici industrial de Bombes Gens, situat a l’avinguda de Buirjassot, actualment restaurat i convertit en un centre d’art i exposicions referència a la ciutat de València.

Va entrar a formar part de l’equip d’arquitectes que col.laboraven amb Javier Goerlich, llavors arquitecte municipal de València, la qual cosa li va valdre per rebre encàrrecs de projectes a les zones nobles de la ciutat.

Ja en període de la II República canvià a un estil arquitectònic racionalista, propi de l’época, denotant en els seus edificis un èmfasi en la utilització de masses i volums escalonats combinats amb terrasses i miradors, però sempre tendint al minimalisme, molt característic en el seus edificis.
En aquest període va construir destacats edificis al centre de València, en què és fàcilment recognoscible el seu estil racionalista lleuger i escalonat.

Durant la guerra va ser empresonat. Ja en llibertat finalitzada la contesa, durant el règim franquista la seua arquitectura va haver de adaptar-se forçadament a l’estil oficial imperant, el casticisme.

Adjunte a l’apunt fotografies de les seues tres obres més destacades i recognoscibles realitzades durant la II República: l’Edifici Rialto (foto de capçalera de l’apunt), l’edifici Dasí i l’Edifici Vizcaino. De segur que molts de vosaltres les reconeixereu:

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here