UNS CURIOSOS “SENYALS DE TRÀNSIT” AL CENTRE HISTÒRIC DE VALÈNCIA.

0
1260

Si passegem pel centre històric de València “amb ulls curiosos”, de segur moltes voltes haurem observat en diverses ocasions unes plaques redones de color blau incrustades a les parets, que semblen ser velles senyals de trànsit que indiquen o indicaven la direcció de circulació amb una fletxa blanca.
La diferència entre aquests antics “senyals de trànsit” i els actuals és la forma de la fletxa, que té molt més aspecte de “fletxa”, pròpiament dit, en el cas dels antics.

No obstant això aquestes plaques de circulació, que en molts casos han estat eliminades, esborrades o pintades d’un altre color amb el pas dels anys, no eren tals en el seu origen, sinó senyals que indicaven durant la Guerra Civil la direcció que havien de seguir els ciutadans per trobar el refugi antiaeri més pròxim, quan a la ciutat sonaven les sirenes avisant de la proximitat dels avions italians que, des de l’illa de Mallorca, venien a bombardejar prou a sovint la ciutat.
Una volta la guerra va acabar, moltes d’aquests senyals van ser “reconvertits” en senyals de trànsit, aprofitant la seua abundant presència arreu del centre històric de la ciutat.

En el dos apunts anteriors havia parlat dels bombardejos que es van produir a València durant aquesta guerra, i de les sirenes que alertaven a la població del seu perill. Podem dir que precisament les empremtes encara visibles als edificis de la metralla d’aquelles bombes, la sirena antiaèria encara existent al costat de la Finca Roja i aquests senyals de direcció cap als refugis són, junts als propis refugis que encara es conserven per tot arreu de la ciutat, els únics testimonis “vius” que encara romanen a la ciutat d’aquella terrible guerra.

Hi adjunte la fotografia d’una d’aquestes plaques que he trobat passejant pel centre de la ciutat. Si aneu “amb ulls curiosos”, de segur en hi trobareu encara bastants.
Seria aconsellable introduir alguna xicoteta identificació en algunes d’elles que indicara la seua veritable original
funció, per a coneixement general dels ciutadans i dels visitants de la ciutat.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here