Una curiositat sobre el balcó de l’Ajuntament de València.

1
16053

Quan passegem per la plaça de l’Ajuntament i passem per baix del balcó de l’edifici de l’ajuntament, podem pensar que aquest element forma part de la construcció original de la seua gran façana que dóna a la plaça.

La primera pedra es va col·locar el 30 de juny de 1906, produint-se  la inauguració oficial del nou ajuntament 24 anys més tard, en 1930.
La seua configuració actual li confereix l’aspecte d’un palau en tota regla, amb una arquitectura que inclou elements clàssics, potser una mica ja passats de moda per l’època en què es va realitzar. Es compon d’un cos central coronat per la torre del rellotge, i a cada costat i en perfecta simetria una torre quadrada, una façana amb finestres i balcons i en el seus extrems sengles torres circulars amb cúpula i llanterna.

Però, sorprenentment, el balcó no va estar mai en els plànols originals de l’edifici.

Perquè no va ser fins quasi 60 anys desprès de posar-se la seua primera pedra, concretament el 1965, quan l’aleshores batlle de la ciutat, Adolfo Rincón de Arellano, va encarregar la construcció de l’actual balcó de pedra, què va ser completament finalitzat en 1967.

Hi adjunte a continuació una fotografia de la dècada de 1950, on es veu l’ajuntament sense el balcó, i tot seguit una altra ja actual, pressa des de la mateixa perspectiva, ja amb el balcó:

 

Fins a aquell moment, per als grans esdeveniments que se celebraven en la plaça, com ara les visites de Franco, les festes falleres o les desfilades militars, s’hi habilitava una estructura metàl·lica de “posar i traure” que Rincón de Arellano va considerar ja ridícula i estèticament deplorable. Per aquesta raó va decidir mamprendre la construcció del balcó.

Com es pot veure en els plànols originals de la balconada, que hi adjunte a continuació, la part de la façana on es va fer el balcó també va ser substancialment modificada per poder fer-li una gran porta d’accés. Ací podeu veure també els plànols de la vella i de la nova façana:

Subscriu

1 COMENTARI

  1. No estaría de más indicar quienes fueron los arquitectos conceptores y realizadores del susodicho balcón puesto que supuestamente no estaba en el proyecto original

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here