De convent històric a plaça principal de València. Història d’una transformació.

0
3069

Quan passegem per la plaça de l’Ajuntament de València, ho estem fent per la que actualment és la principal i més gran plaça de la ciutat.

Potser alguns dels lectors d’aquest apunt puguen pensar que es tracta d’una plaça de les tradicionalment històriques de la ciutat. Però en realitat no és així, més ben al contrari.

Perquè la plaça de l’Ajuntament no arriba ni als 125 anys d’existència, ja que en bona part de la seua actual extensió estava ocupada des de temps històrics per u dels convents més grans que tenia la ciutat: el convent de Sant Francesc.

Ací podeu veure com era el seu aspecte:


La història d’aquest convent sí que és molt antiga, no així la de la plaça, com he esmentat.

El rei Jaume I va concedir l’any 1239 a l’ordre dels Franciscans aquests terrenys que llavors es trobaven extramurs de la ciutat, fora de la muralla musulmana, la qual, en el seu punt més proper, discorria aproximadament per a on ara està el carrer de les Barques.

Després de quasi 600 anys d’existència, l’any 1835 la desamortització de Mendizabal obligà els monjos franciscans a abandonar el convent, passant les seues instal·lacions a convertir-se en una caserna de l’exèrcit de Cavalleria. Amb el pas dels anys, per la situació de deteriorament del convent-caserna i per raons urbanístiques, en 1891 es va decidir el seu enderrocament, deixant en el seu lloc un gran solar que seria l’origen de l’actual plaça de l’Ajuntament.

A partir d’aquesta data, que podem considerar com la del naixement de la plaça, aquesta part de la ciutat ha sofert diverses i importants reformes, tant arquitectòniques com urbanístiques, fins arribar a oferir l’aspecte que tots coneixem a hores d’ara.

En aquest gravat i fotografia que hi adjunte a continuació, podeu veure l’antic i el nou aspecte de la plaça, des d’un punt d’ull semblant. Abans convent de Sant Francesc i ara plaça de l’Ajuntament:

 

A continuació vull mostrar-vos també un interessant i il·lustratiu vídeo que mostra l’evolució de la plaça des d’aquest any fins l’actualitat, a través de desenes de fotografies antigues.

Ací teniu l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=SFzjntFiweE

Gaudiu-lo!

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here