DESCOBRINT LES ANTIGUES RAJOLES DE NUMERACIÓ DE CASES I D’ILLES D’HABITATGES A VALÈNCIA.

0
4626

Si passegem “amb ulls curiosos” pel centre històric de València, de segur descobrirem en alguns cantons, molt a prop de les plaques actuals identificadores del nom dels carrers, algunes curioses plaques de numeració de cases i d’illes d’habitatges que, pel seu aspecte, semblen revelar una certa antiguitat.

Podriem pensar que els noms dels carrers són una cosa molt antiga. Però en realitat no és així. En la majoria de casos els carrers de València no han arribat a tindre un nom propi fins al segle XIX, i si alguns d’ells ho tenien d’abans era, o perquè es corresponia amb l’activitat gremial que en ell s’exercia (Ciutat Vella està plena d’exemples d’aquest tipus), o perquè en ells vivia algun ciutadà notable (per exemple el carrer del Governador Vell, títol que l’ostentava Ramon Boïl, qui va ser Governador de València entre 1393 i 1407, l’habitatge del qual estava ubicat en aquest carrer), o bé per la presència en ella d’algun element identificatiu popular ben conegut pel poble (per exemple el carrer de l’Altar de Sant Vicent, anomenat així perquè tenia la seua entrada per una placeta annexa en què hi havia un altar dedicat a Sant Vicent Ferrer, que s’alçava el dia del sant en un escenari per representar els seus miracles des de 1461).

Aquestes antigues plaques de numeració d’habitatges i de cases van començar a ser col·locades per tot arreu de la ciutat com a conseqüència de la Reial Cèdula de Carles III de 13 d’agost de 1769, que ordenava senyalitzar els carrers i cases amb rajoles identificadores del districte o quartell, barri i illa de cases. L’àmbit d’aplicació era en totes aquelles capitals on hi hagueren Audiències o Chancilleries, com era el cas de València.

Seguint aquestes ordenances, València va quedar dividida en quatre districtes: Serrans, Mercat, Sant Vicent i Mar, i en 411 illes de cases.
D’aquesta manera, cada illa de cases quedava numerada amb el seu número, barri i districte, i les cases de l’illa amb el seu número, com per exemple les que afortunadament encara subsisteixen i podem veure a la façana del Col·legi del Patriarca, al carrer de la Nau:

 

A continuació podeu veure algunes fotografies d’aquestes plaques de numeració d’illes de cases i de districte:

 

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here