DESCOBRINT UNES PLAQUES DE “VIA AUGUSTA” i “VALENTIA” AL LLARG DEL CARRER SANT VICENT.

0
3837
Acadèmia Valenciana de la Llengua  

Si passegem pel carrer Sant Vicent Màrtir, en el tram comprès entre les places de Sant Agustí  i La Reina, si ho fem amb “ulls curiosos” podrem observar en el sòl de la vorera a mesura que anem caminant diverses plaques metàl·liques arrodonides, que diuen “Via Augusta” i “Valentia”.

Ací podeu veure el seu aspecte:

 

Però, quina és la raó per la que podem trobar aquestes plaques en aquest carrer? I perquè posen aqueixes paraules?

Fa unes setmanes, en parlar de la Valentia romana, ho vaig fer precisament de la Via Augusta, un dels principals eixos viaris de l’imperi romà que comunicava Roma amb Cadis, que tenia un traçat aproximat al què actualment coneixem com “Corredor mediterrani” al seu pas per la Península ibèrica.

La Via Augusta, hereva de la Via Hercúlea, travessava la ciutat de València de nord a sud, coincidint el seu traçat per l’interior de la ciutat amb el Cardo romà, la principal via que articulava el traçat urbanístic de les ciutats romanes de nova planta, junt al Decumano, que hi era perpendicular.

La Via Augusta entrava a la ciutat, des del nord, aproximadament per l’actual carrer del Salvador, travessant la porta nord de la muralla romana, i abandonava la ciutat per la seua porta sud, la Porta Sucronensis, que devia de localitzar-se molt a prop de la confluència dels actuals carrers de Cabillers i de les Avellanes. A partir d’ací la Via seguia el seu camí cap al sud per un traçat que seria molt aproximadament el que té actualment el carrer Sant Vicent Màrtir.

És, per tant, aquesta la raó de la presència d’aquestes plaques en aquest carrer, que va decidir posar l’actual corporació municipal per a recordar aquest fet.

La placa que porta el nom de “Valentia”, nom romà de la ciutat, mostra la seua simbologia en aquella època: la cornucòpia o banya de l’abundància, amb els rais de Zeus, el primer escut que tingué la ciutat.

Ací podeu veure-la en una moneda d’època:

 

Adjunte a continuació una representació de com seria aquella València romana, on hi he assenyalat amb sengles fletxes grogues el traçat de la Via Augusta, just abans d’entrar i desprès d’eixir de la ciutat:

 

Ací vos indique també on podeu localitzar-ne una, en un indret situat molt a prop de la confluència amb la plaça de Sant Agustí:

 

De segur podreu trobar-les molt fàcilment. Vos han de fer recordar que quan passegeu per aquest carrer ho estareu fent sobre l’antiga via Augusta romana.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here