EL DIMONI A LA PORTA ROMÀNICA DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA.

0
809

Si passegem pel costat de la Porta romànica de la Catedral de València, no podem deixar de sorprendre’ns, primer per la seua extraordinària bellesa, i després per la gran quantitat d’escenes i figures de tot tipus que formen part de les seues arquivoltes, capitells i arcs de mig punt, característics del romànic.

Però si ens fixem bé en la clau de l’arc exterior, descobrirem una cosa que ens cridarà poderosament l’atenció: la imatge d’una cara o màscara diabòlica. Una cosa que ens pot semblar inusual i atípica en un temple religiós i en una porta plena d’imatges de la bíblia, però que en realitat no ho és tant.
Aquesta imatge és la del Leviatan, una bèstia marina de l’Antic Testament creada per Déu (segons es descriu en el Gènesi bíblic), a sovint associada amb Satanàs o amb el dimoni en el cristianisme.
Si la observem amb atenció, veurem que les orelles d’aquesta cara apareixen estirades pel que semblen ser dues aus o dracs. De la seua boca i del seu cap ixen homes grimpant, éssers mitològics, animals, aus, etc…, tot ells representats com si estigueren atrapats en l’entrellaçat de la filigrana de pedra.

Una possible interpretació d’aquesta estranya escena és la de què del cap del dimoni ix un embull que envolta i ho atrapa tot, sense deixar-nos escapar. Possiblement la intenció del seu autor era la de fer un advertiment del poder que té el mal.

Adjunte a l’apunt una fotografia de la Porta romànica, on indique exactament, amb un cercle groc, on es troba aquesta representació del Leviatan, i una altra fotografia de la seua cara representada en aquesta porta.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here