Dos solitaris arcs medievals, al bell mig del barri del Carme.

Si passegem per la plaça del Centenar de la Ploma, situada al bell mig del barri del Carme de València, descobrirem probablement amb sorpresa la presència d’un gran arc adossat a la façana d’un habitatge de recent construcció, que pel seu aspecte denota tindre molts segles d’antiguitat.
I efectivament, així és.

Es tracta d’un gran arc campanel medieval de carreus, procedent de l’interior d’una antiga casona medieval del segle XIII que es trobava situada en aquest lloc, abans de ser enderrocada l’any 2000 per construir sobre els seus antics fonaments 21 habitatges de protecció oficial.
Aquella intervenció urbanística s’emmarcava dins de les obres que entre l’any 1998 i 2000 es van realitzar a la veïna plaça de l’Arbre.

Ací podeu veure un parell de fotografies d’aquest arc:

 

Cal esmentar que durant les obres fetes en aquesta casona nobiliària, es va descobrir en el seu soterrani un magnífic celler dedicat a l’elaboració i emmagatzematge de vi i d’altres productes agrícoles (del qual ja vaig parlar en un anterior apunt. Ací teniu l’enllaç, per si vos resulta d’interès la seua lectura):

https://actualitatvalenciana.com/passejantvalencia/troballa-dun-celler-medieval-barri-carme-valencia/

El celler era d’ús exclusiu dels seus propietaris.

De la casona només es va conservar el celler, l’arc que podem trobar a la plaça i un altre arc d’aparença molt semblant que es troba ara situat a l’entrada subterrània de l’esmentat celler. Ací podeu veure-lo: 

 

Aquest habitatge ha esdevingut, després de la seua restauració, la seu de l’Associació per la Promoció dels productes agroalimentaris de qualitat de la Comunitat Valenciana, on es fan habitualment tasts de vi, activitat molt relacionada amb l’antiga funció original d’aquest espai.

En aquesta vista aèria assenyale amb sengles fletxes groges l’ubicació exacta d’aquests dos arcs medievals, per a què pugau trobar-los amb facilitat:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una antiga Casa obrador que ha sobreviscut sense alteracions el pas del segles.

Una antiga Casa obrador conservada miraculosament tal com era originalment...

La font “viatgera” de l’Albereda.

Els canvis d'ubicació d'una de les fonts més antigues de la ciutat...

La font de les Quatre estacions de l’Albereda, una font poc original.

Una bella font a la ciutat, que es repeteix en altres ciutats del món...

“La estrecha”, una façana singular al bell mig de València.

Al bell mig del centre històric de la ciutat, trobem una façana amb una estretor sorprenent...

Una antiga inscripció al carrer sobre el decòrum públic.

Des de molt antic, a València, a l'igual que...