Dos solitaris arcs medievals, al bell mig del barri del Carme.

Si passegem per la plaça del Centenar de la Ploma, situada al bell mig del barri del Carme de València, descobrirem probablement amb sorpresa la presència d’un gran arc adossat a la façana d’un habitatge de recent construcció, que pel seu aspecte denota tindre molts segles d’antiguitat.
I efectivament, així és.

Es tracta d’un gran arc campanel medieval de carreus, procedent de l’interior d’una antiga casona medieval del segle XIII que es trobava situada en aquest lloc, abans de ser enderrocada l’any 2000 per construir sobre els seus antics fonaments 21 habitatges de protecció oficial.
Aquella intervenció urbanística s’emmarcava dins de les obres que entre l’any 1998 i 2000 es van realitzar a la veïna plaça de l’Arbre.

Ací podeu veure un parell de fotografies d’aquest arc:

 

Cal esmentar que durant les obres fetes en aquesta casona nobiliària, es va descobrir en el seu soterrani un magnífic celler dedicat a l’elaboració i emmagatzematge de vi i d’altres productes agrícoles (del qual ja vaig parlar en un anterior apunt. Ací teniu l’enllaç, per si vos resulta d’interès la seua lectura):

https://actualitatvalenciana.com/passejantvalencia/troballa-dun-celler-medieval-barri-carme-valencia/

El celler era d’ús exclusiu dels seus propietaris.

De la casona només es va conservar el celler, l’arc que podem trobar a la plaça i un altre arc d’aparença molt semblant que es troba ara situat a l’entrada subterrània de l’esmentat celler. Ací podeu veure-lo: 

 

Aquest habitatge ha esdevingut, després de la seua restauració, la seu de l’Associació per la Promoció dels productes agroalimentaris de qualitat de la Comunitat Valenciana, on es fan habitualment tasts de vi, activitat molt relacionada amb l’antiga funció original d’aquest espai.

En aquesta vista aèria assenyale amb sengles fletxes groges l’ubicació exacta d’aquests dos arcs medievals, per a què pugau trobar-los amb facilitat:

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions rel·lacionades

Una retolació de carrer feta manualment pels seus propis veïns

Una curiositat més de la retolació de carrers a València...

La plaça de bous de València, inspirada en un amfiteatre romà.

Quina relació pot tindre la plaça de bous de València amb un amfiteatre romà ubicat en una ciutat francesa?...

Els serens de València, els més antics del món.

El cos de serens de València fou el primer en crear-se arreu del món...

La “font islàmica” de la plaça de Nàpols i Sicília.

Un testimoni del passat islàmic de la ciutat...

Els altres dracs del Patriarca.

El drac del Patriarca és un element ben conegut a la seua església. Però no és l'únic drac que podem trobar en aquest històric Seminari...

Un vell testimoni de l’antic municipi independent de Benimaclet.

Una retolaciö esdevinguda testimoni viu d'un passat històric com a municipi independent...