El “capellà de les ratlletes”, un passejant amb ulls curiosos del segle XVIII.

En un apunt publicat fa un temps, vaig parlar dels dos grans plànols que constitueixen la principal referència cartogràfica històrica existent de la València dels segles XVII i XVIII: el d’Antonio Mancelli, dibuixant i cartògraf italià, i el del pare Vicent Tosca.

Si passegem pel històric carrer de Serrans, a l’altura del número 17, trobarem la casa en la qual va nàixer l’any 1651 el pare Tosca.

A la capçalera d’aquest apunt podeu trobar una antiga litografia amb el seu retrat.

A la seua tasca com teòleg i cartògraf, hauríem d’afegir-hi les seues importants facetes de matemàtic, físic, filòsof, enginyer i astrònom. Per tot això, mereix ser considerat com tot un referent intel·lectual en la València de finals del XVII i principis del XVIII, en què va desenvolupar un paper molt destacat en la introducció i difusió de la ciència i la filosofia modernes, sobretot a traves de les seues obres “Compendi Mathematico” i “Compendium philosohicum”.

Malauradament la seua figura i el seu meravellós enginy han romàs injustament desconeguts fins i tot per a molts dels valencians. La seua claredat per explicar els seus pensaments va ser ben acreditada en els seus estudis d’humanitats, filosofia i teologia. I la seua increïble facilitat per escriure, la seua extensió intel.lectual a totes les Ciències i les Arts, el seu gust, sever judici i afany per ensenyar-les, van contribuir a engrandir la seua figura.

El seu plànol de València fet en perspectiva cavallera, que va veure la llum l’any 1704, és un veritable tresor per a tots els valencians per la minuciositat amb la que va traçar els carrers, places i els edificis publics i privats de la ciutat, fins a tal punt que si l’acomparem amb una fotografia aèria actual, només podrem trobar uns centímetres de desviació en el traçat del perímetre de la ciutat vella. Fins a l’alçada dels edificis està perfectament definida.

Plànol de la ciutat de València, fet l’any 1704 pel pare Tosca.

Es diu que durant la seua pressa de dades per a fer el plànol, el pare Tosca passejava tots els racons de la ciutat “amb ulls curiosos”, carregat amb el seu cavallet i amb innombrables làmines i altres elements de dibuix. A cada cantonada la gent observava com s’aturava per prendre les seues notes i referències, per la qual cosa se li va arribar a conèixer afectuosament amb el mot del “Capella de les ratlletes”.

Adjunte a l’apunt una fotografia actual de la seua casa natalícia, assenyalada amb una fletxa roja, situada al carrer Serrans, i la seua localització precisament en el plànol de 1704 que ell va dibuixar i que ens ha llegat a tots valencians per a la posteritat.

Casa natalícia del pare Tosca, al carrer de Serrans.
Ubicació de la casa natalícia del pare Tosca, en el plànol que ell va realitzar.

Compartir aquesta publicació

Publicacions relacionades

València, una ciutat sense memòria.

La familia valenciana més poderosa de la seua història...

La visita d’incògnit de l’Emperadriu Sissi a València i a la Ceramo.

Una història ben curiosa, sorprenent i molt poc coneguda. La visita d'incògnit de l'Emperadriu Sissi a València fa ara just 125 anys...