El curiós origen de la reixa exterior dels Jardins de Vivers de València.

Els Jardins de Vivers, també coneguts com del Reial per trobar-se en part situats on es situava el desaparegut Palau del Reial de València, són un dels parcs més emblemàtics i populars que té la ciutat de València.

L’any 1903 van ser cedits a l’Ajuntament per a la seua explotació com a vivers municipals (d’ahi el seu nom actual), però no va ser fins a 1912 quan van esdevenir un parc d’esbarjo per a gaudiment dels ciutadans.

Durant diversos anys els jardins romangueren sense cap tanca, fins que l’any 1926 l’Ajuntament va decidir tancar part del seu perímetre amb una reixa de ferro forjat.

Curiosament aquest tancament és el mateix que tenia un altre històric jardí de la ciutat, el de la Glorieta, que ara es troba sense cap tanca. L’antiga reixa d’aquest jardí havia estat instal·lada l’any 1860, envoltant completament tot el seu perímetre.

Sengles fotografies de l’antiga reixa que tancava el perímetre del jardí de la Glorieta.

Però l’any 1926 l’Ajuntament va decidir mamprendre una profunda remodelació en aquest jardí, durant la qual es va eliminar el seu tancament exterior, què va ser reutilitzat en el nou tancament dels Jardins de Vivers, què és el que coneixem actualment.

A continuació podeu veure una fotografia de l’actual tanca d’aquests jardins, la mateixa reixa que tancava el jardí de la Glorieta fa un segle:

Reixa de tancament dels actuals Jardins de Vivers (fotografia pròpia).

Però no va ser només la reixa, sinó també la porta principal que tenia el jardí de la Glorieta, que es trobava tot just enfront del carrer del Mar, la que va ser desmuntada i muntada de nou com a porta d’accés als Jardins de Vivers.

Antiga porta principal del jardí de la Glorieta.

Actualment podem veure-la recaient al carrer del General Elio, just al costat de la muntanyeta d’Elio, encara que sempre roman tancada. Sobre els seus brancals podem veure sengles lleons de pedra enfrontats, que subjecten cadascú d’ells una bola esfèrica amb una de les seues potes. En la seua ubicació original a la Glorieta, aquests lleons tenien uns amorets, o àngels d’amor, que se situaven sobre els seus lloms. Tots dos van desaparèixer quan van ser traslladats als Vivers.

Vistes de la porta actual del Jardí dels Vivers, amb sengles lleons coronant els brancals. La mateixa que antigament tancava la reixa del jardí de la Glorieta (fotografies pròpies).

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

El Garatge Guimerà, un garatge d’un altre temps.

Una garatge que ha desafiat impassible el pas del temps...

Els antics panells ceràmics de Philips.

Els únics panells ceràmics publicitaris que romanen a València...

La “finca dels collons” de València.

La finca que deixava bocabadats a molts dels viatgers que arribaven a València per l'Estació del Nord...

La font viatgera del Monestir de la Valldigna.

Una antiga font que va viatjar entre Simat de la Valldigna i València...

Les fonts “franceses” de València.

Les fonts "franceses" van ser de les primeres instal.lades a la ciutat després de l'arribada de l'aigua potable...

Els antics cantons arrodonits del centre històric de València.

Perquè els cantons dels antics palaus nobiliàris s'arredonien?