El dimoni a la Porta de l’Almoina de la Catedral.

0
2751

Si passegem per davant de la Porta romànica de la Catedral de València, la de l’Almoina, i la mirem amb certa atenció, no podrem deixar de sorprendre’ns, primer per la seua extraordinària bellesa, i després per la gran quantitat d’escenes i figures de tot tipus que formen part de les seues arquivoltes, capitells i arcs de mig punt, característics del romànic.

Però si parem atenció a la clau de l’arc exterior, descobrirem una cosa que ens cridarà poderosament l’atenció, i que potser ens havia passat desapercebuda fins ara: la imatge d’una cara o màscara diabòlica. Una cosa que ens pot semblar inusual i atípica en un temple religiós i en una porta plena d’imatges de la bíblia, però que en realitat no ho és tant.

Aquesta imatge és la del Leviatà, una bèstia marina de l’Antic Testament creada per Déu (segons es descriu en el Gènesi bíblic), a sovint associada amb Satanàs o amb el dimoni en el cristianisme.

La destrucció del Leviatà”, un gravat de l’any 1865.

Si la observem amb atenció, veurem que les orelles d’aquesta cara apareixen estirades pel que semblen ser dues aus o dracs. De la seua boca i del seu cap ixen homes grimpant, éssers mitològics, animals, aus, etc…, tot ells representats com si estigueren atrapats a l’entrellaçat de la filigrana de pedra.

Una possible interpretació d’aquesta estranya escena és la de què del cap del dimoni ix un embull que envolta i ho atrapa tot, sense deixar-nos escapar. Possiblement la intenció del seu autor era la de fer un advertiment del poder que té el mal, i de la facilitat que té d’atrapar-nos.

Hi adjunte a continuació una fotografia de la Porta romànica, on indique exactament, amb un cercle groc on es troba aquesta representació del Leviatan. En la capçalera de l’apunt pode veure una fotografia de la seua cara representada en aquesta porta.

Porta romànica de la Catedral de València. Encerclat en groc, el lloc on podreu trobar la imatge del Leviatà.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here