El dimoni a la Porta de l’Almoina de la Catedral.

Si passegem per davant de la Porta romànica de la Catedral de València, la de l’Almoina, i la mirem amb certa atenció, no podrem deixar de sorprendre’ns, primer per la seua extraordinària bellesa, i després per la gran quantitat d’escenes i figures de tot tipus que formen part de les seues arquivoltes, capitells i arcs de mig punt, característics del romànic.

Però si parem atenció a la clau de l’arc exterior, descobrirem una cosa que ens cridarà poderosament l’atenció, i que potser ens havia passat desapercebuda fins ara: la imatge d’una cara o màscara diabòlica. Una cosa que ens pot semblar inusual i atípica en un temple religiós i en una porta plena d’imatges de la bíblia, però que en realitat no ho és tant.

Aquesta imatge és la del Leviatà, una bèstia marina de l’Antic Testament creada per Déu (segons es descriu en el Gènesi bíblic), a sovint associada amb Satanàs o amb el dimoni en el cristianisme.

La destrucció del Leviatà”, un gravat de l’any 1865.

Si la observem amb atenció, veurem que les orelles d’aquesta cara apareixen estirades pel que semblen ser dues aus o dracs. De la seua boca i del seu cap ixen homes grimpant, éssers mitològics, animals, aus, etc…, tot ells representats com si estigueren atrapats a l’entrellaçat de la filigrana de pedra.

Una possible interpretació d’aquesta estranya escena és la de què del cap del dimoni ix un embull que envolta i ho atrapa tot, sense deixar-nos escapar. Possiblement la intenció del seu autor era la de fer un advertiment del poder que té el mal, i de la facilitat que té d’atrapar-nos.

Hi adjunte a continuació una fotografia de la Porta romànica, on indique exactament, amb un cercle groc on es troba aquesta representació del Leviatan. En la capçalera de l’apunt pode veure una fotografia de la seua cara representada en aquesta porta.

Porta romànica de la Catedral de València. Encerclat en groc, el lloc on podeu trobar la imatge del Leviatà.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una curiosa rectificació en la construcció de la Catedral de València.

Una curiositat més de les moltes que té la Catedral de València...

El campanar del Micalet. I perquè del Micalet?

La curiosa procedència del nom del Micalet...

El fotògraf Jean Laurent i el curiós calze gravat en un carreu de la porta romànica de la Catedral de València.

Un curiós calze gravat a la porta romànica de la Catedral de València, retratat en una antiga fotografia...

El pont del carrer de la Barxilla, inspirat en un projecte de Miquel Àngel.

La sorprenent inspiració del disseny pont del carrer de la Barxilla...

El desaparegut fanal 529 de la Catedral de València.

El record d'un antic fanal d'enllumenat per gas, en una cantonada de la Catedral de València...

Podem imaginar-nos una Catedral de València sense la seua porta del Apòstols?

Va estar a punt de succeïr en el segle XVIII. Podriem haver tingut una Catedral de València sense la porta dels Apòstols...