El magnífic edifici eclèctic de “La Isla de Cuba”.

0
4585

En l’apunt anterior havia parlat de l’edifici seu del que van ser el magatzems de la Isla de Cuba, l’anomenat Edifici Monforte, construcció d’estil eclèctic que, probablement, va ser l’obra més coneguda de l’arquitecte valencià Lucas García Cardona:

 

He de dir que des de sempre aquest edifici m’ha semblat molt cridaner i atractiu quan he passejat (amb “ulls curiosos”, com no podia ser d’una altra manera!) per la plaça de la Reina. Les columnes de ferro fos i les ceràmiques de la seua façana, representant figures de bacants dansants, li donen una aparença i una bellesa molt especials:


Responent d’alguna manera al situat just enfront d’ell, en l’altre xamfrà de Sant Vicent amb la plaça de la Reina trobem l’anomenada Casa Pedro Sánchez de León, propietat de la família de la que va ser la Delegada del Govern espanyol a València, Paula Sanchez de León. Aquest edifici, obra del mateix Lucas Cardona, forma conjuntament amb l’anterior el punt d’arrencada del carrer de Sant Vicent. Dos edificis que dignifiquen la plaça per la seua indubtable elegància arquitectònica:

 

Construït l’any 1895, l’Edifici Monforte consta de planta baixa, entresòl i quatre plantes.
La solució que va proposar Garcia Cardona per al seu baix, on la estructura és només un esquelet de pilars i columnes, li va permetre obrir amplis vans per als aparadors.
L’edifici presenta, com he esmentat ades, unes façanes molt cridaneres per la seua decoració de motius ornamentals: columnes corínties amb motius hel·lenístics, amb figures dansant, frisos amb palmetes i ovas (Ovas o ous, son elements arquitectònics que s’utilitzaven en les bandes, en les rematades del fris en la unió amb la cornisa i en les vores dels frontons), i uns impressionants miradors de fusta amb columnetes tornejades en els extrems de la façana. I tot amb un gran ràfec de fusta rematant tot. No li manca detall:

 

Considera d’interès adjuntar a aquesta apunt una presentació feta per l’arquitecte tècnic i professor Roberto Villalvilla Herrero, que paga la pena veure amb cura perquè mostra fil per randa alguns d’aquests detalls arquitectònics que caracteritzen la singularitat d’aquest bell edifici: https://prezi.com/i7k5by-7wy1r/edificio-monforte-antiguos-almacenes-la-isla-de-cuba/

Gaudiu-lo!

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here