El magnífic edifici eclèctic de “La Isla de Cuba”.

En l’apunt anterior havia parlat de l’arquitecte valencià Lucas García Cardona, i d’una de les seues obres arquitectòniques més emblemàtiques, l’edifici dels magatzems de la Isla de Cuba, l’anomenat Edifici Monforte, construcció d’estil eclèctic que, probablement, va ser el seu edifici més conegut. Ací podeu trobar l’enllaç a l’article:

https://actualidadvalencia.com/passejantvalencia/lucas-garcia-cardona-paradigma-de-larquitectura-eclectica-a-valencia/

He de dir que des de sempre aquest edifici m’ha semblat molt cridaner i atractiu quan he passejat (amb “ulls curiosos”, com no podia ser d’una altra manera!) per la plaça de la Reina. Les columnes de ferro fos i les ceràmiques de la seua façana, representant figures de bacants dansants, li donen una aparença i una bellesa molt especials:


Responent d’alguna manera a l’edifici situat just enfront d’ell, en l’altre xamfrà del carrer de Sant Vicent amb la plaça de la Reina, trobem la Casa Pedro Sánchez de León, propietat de la família de la que va ser Consellera de Justicia i Administracions Públiques en el govern de Francisco Camps, i Delegada del Govern espanyol a València entre els anys 2012 i 2014, Paula Sanchez de León. Aquest edifici, obra del mateix Lucas Cardona, forma conjuntament amb l’anterior el punt d’arrencada del carrer de Sant Vicent. Dos edificis que dignifiquen la plaça per la seua indubtable elegància arquitectònica, tal com podeu veure en la següent fotografia:

Construït l’any 1895, l’Edifici Monforte consta de planta baixa, entresòl i quatre plantes.
La solució que va proposar Garcia Cardona per al seu baix, on la estructura és només un esquelet de pilars i columnes, li va permetre obrir amplis vans per als aparadors.
L’edifici presenta, com he esmentat ades, unes façanes molt cridaneres per la seua decoració de motius ornamentals: columnes corínties amb motius hel·lenístics, amb figures dansant, frisos amb palmetes i ovas (Ovas o ous, son elements arquitectònics que s’utilitzaven en les bandes, en les rematades del fris en la unió amb la cornisa i en les vores dels frontons), i uns impressionants miradors de fusta amb columnetes tornejades en els extrems de la façana. I tot amb un gran ràfec de fusta rematant tot. No li manca detall:

Considera d’interès adjuntar a aquesta apunt una presentació feta per l’arquitecte tècnic i professor Roberto Villalvilla Herrero, que paga la pena veure amb cura perquè mostra fil per randa alguns d’aquests detalls arquitectònics que caracteritzen la singularitat d’aquest bell edifici:

https://prezi.com/i7k5by-7wy1r/edificio-monforte-antiguos-almacenes-la-isla-de-cuba/

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La curiosa història d’una font als jardins de Vivers.

Passejar pels jardins de Vivers de València és sempre...

Tres genis de l’arquitectura gòtica a València, reunits a la seua Catedral.

El segle XV, Segle d'Or de l'antic Regne de València, va comptar amb els millors arquitectes del gòtic de l'època...

La casa on va nàixer Rafael Guastavino, “l’arquitecte de Nova York”.

La casa on va nàixer un dels arquitectes valencians més universals...

L’arquitectura “medieval” a València del segle XIX, de José Aixà.

En el segle XIX i principis del XX, molts edificis medievals van ser "repristinats"...

Una ruta des de l’antic carrer de la Punyaleria a Nova York, passant per Boston.

El carrer de la Punyaleria de València, Nova York i Boston. Una connexió impossible. O no?...

La inacabable València de Javier Goerlich.

València no va ser la mateixa desprès de l'obra de Javier Goerlich arreu de la ciutat...