El palau de la Inquisició a València.

Si passegem des de la plaça de la Mare de Déu pel carrer Navellos cap al Palau dels Borja, actual seu de les Corts Valencianes, just abans d’arribar-hi, a mà dreta, en el que és el numero 14, hi ha un edifici que va ser construit l’any 1900 per la familia Trénor.

Aquest edifici va ser edificat sobre el solar d’un antic Palau del segle XVI què va albergar una de les institucions més negres de la història d’Espanya: el Sant Ofici. Per tant, va ser la seu del Tribunal de la Santa Inquisició a València.

Palau de la Inquisició, en el plànol del pare Vicent Tosca de l’any 1704 (Font: Valencia Actua).

La Inquisició, creada pels Reis catòlics en 1478, va construir el seu palau a València a l’actual carrer Navellos l’any 1527, i ahi va romandre fins a la seua dissolució en 1834. Anteriorment aquest tribunal havia ocupat el ja desaparegut Palau Real de València, que ocupava l’àrea on a hores d’ara s’hi ubiquen els Jardins de Vivers.

En aquest palau hi havia també una pressó, en la qual durant els seus anys més negres, entre 1566 i 1620, es van fer turments indescriptibles a centenars de processats, la majoria d’ells moriscs i jueus conversos.
Els estudiosos d’aquest tema afirmen que la Santa Inquisició de València va ser una de les més severes i cruels de la Península, desprès de les de Sevilla i Toledo.

En aquesta fotografia que mostre a continuació, hi podeu veure l’edifici que ocupa el solar on s’ubicava l’antic Palau de la Inquisició a València:

Indret on s’ubicava l’antic Palau de la Inquisició a València, a l’actual carrer Navellos.

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La barraca-escola on feia les classes el mestre Ripoll a Russafa, l’últim executat per heretgia en el món.

Una detallada recerca va localitzar l'indret on es trobava la barraca-escola de Cayetano Ripoll, l'últim heretge executat en el món...

Una forca a l’entrada del Mercat Central.

Centenars de persones varen ser executades a la forca principal de la ciutat...

El darrer recorregut fet per l’últim condemnat a mort per heretgia en el món, a València.

Fou l'últim executat per heretgia en el món. Ací podem veure quin va ser l'últim recorregut que va fer abans de morir...

L’indret on la Inquisició cremava als heretges a València.

Un esgarrifós indret que ha de romandre en la memòria col.lectiva de València...

L’últim executat per heretgia en el món, a València.

En la València del segle XIX la Inquisició espanyola encara executava gent...

Un senyal de protecció de la Inquisició, a la façana d’un històric palau de València.

Durant molts anys València va estar sotmesa al terror del tribunal del Sant Ofici. Cercar la seua empara i protecció esdevingué una qüestió de supervivència en aquella època...