El palau de la Inquisició a València.

0
1908

Si passegem des de la plaça de la Mare de Déu pel carrer Navellos cap al Palau dels Borja, actual seu de les Corts Valencianes, just abans d’arribar-hi, a mà dreta, en el que és el numero 14, hi ha un edifici que va ser construit l’any 1900 per la familia Trénor.

Aquest edifici va ser edificat sobre el solar d’un antic Palau del segle XVI què va albergar una de les institucions més negres de la història d’Espanya: el Sant Ofici. Per tant, va ser la seu del Tribunal de la Santa Inquisició a València.

Palau de la Inquisició, en el plànol del pare Vicent Tosca de l’any 1704 (Font: Valencia Actua).

La Inquisició, creada pels Reis catòlics en 1478, va construir el seu palau a València a l’actual carrer Navellos l’any 1527, i ahi va romandre fins a la seua dissolució en 1834. Anteriorment aquest tribunal havia ocupat el ja desaparegut Palau Real de València, que ocupava l’àrea on a hores d’ara s’hi ubiquen els Jardins de Vivers.

En aquest palau hi havia també una pressó, en la qual durant els seus anys més negres, entre 1566 i 1620, es van fer turments indescriptibles a centenars de processats, la majoria d’ells moriscs i jueus conversos.
Els estudiosos d’aquest tema afirmen que la Santa Inquisició de València va ser una de les més severes i cruels de la Península, desprès de les de Sevilla i Toledo.

En aquesta fotografia que mostre a continuació, hi podeu veure l’edifici que ocupa el solar on s’ubicava l’antic Palau de la Inquisició a València:

Indret on s’ubicava l’antic Palau de la Inquisició a València, a l’actual carrer Navellos (Fotografia pròpia)

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here