El plànol secret de València de l’espionatge britànic, durant la II Guerra Mundial.

Durant la II Guerra Mundial, les potències Aliades desconfiaven de la posició de Franco cap a les potències de l’Eix, liderades per l’Alemanya de Hitler.

Si bé Espanya s’havia declarat primer neutral i després no bel·ligerant en el conflicte, britànics i americans no acabaven de veure clares les intencions reals de Franco, fins al punt d’arribar a témer que Espanya s’unira al bàndol de l’Eix, o sinó que permetera l’entrada de les tropes alemanyes per controlar l’estret de Gibraltar, punt clau i estratègic per controlar els accessos a la mediterrània.

Fins a tal punt va arribar la desconfiança, que l’exèrcit aliat va planejar una invasió del sud d’Espanya i del nord del Magrib, en una operació que es va batejar com Operació Backbone (“columna vertebral”). Aquesta operació mai es va arribar a executar perquè Franco, a la vista de com evolucionaven els esdeveniments durant la guerra, mai va voler variar la seua posició de “no bel·ligerant” al llarg del conflicte.

La necessitat de poder comptar amb mapes i plànols actualitzats del territori i de les principals ciutats d’Espanya, va fer que l’exèrcit britànic contactara amb un prestigiós geògraf de la Universitat d’Oxford, Kenneth Mason amb la finalitat de fer-lo responsable d’un nou organisme que proporcionara als Aliats mapes actualitzats.

Tot servia per posar al dia els mapes: informació de confidents i espies, imatges aèries realitzades per pilots de reconeixement de la Royal Air Force, fotografies fetes per turistes britànics que havien viatjat per Europa abans de la Segona Guerra Mundial (reclamades pel Govern a la pobació en un anunci a la BBC), etc ….
A Espanya es van realitzar vols des de la base a Gibraltar per obtindre fotografies i cartografiar les principals ciutats del país, especialment les de la costa mediterrània i les del sud, pel seu gran valor estratègic.
I entre aquestes ciutats “espiades” i cartografiades estava València.

El geògraf valencià Fernando Sanz, estudiós de la cartografia i la història militar, i César Guardeño, historiador de l’art i fundador de CamiArt, van descobrir a les universitats de Texas i Princenton, entre els documents que EUA havia desclassificat en els últims anys, un plànol de València datat l’any 1943, en plena II Guerra Mundial.

Ací podeu veure-ho:

Aquest plànol, dibuixat a rotring i fet a escala 1:10.000, assenyala de manera detallada els possibles objectius militars de la ciutat. El concepte amb el qual va ser elaborat era el de ser un mapa tàctic, útil per a pilots d’avions de combat, espies o sabotejadors, en cas que hagueren d’actuar en la ciutat.
Va ser realitzat per l’exèrcit dels EUA, però en ell s’assenyala que es tracta d’una còpia d’un plànol realitzat l’any anterior per la Intel·ligència britànica.
Els britànics van qualificar com “confidencials” aquests plànol, igual que els de la resta de ciutats espanyoles.

Paga la pena pegar-li una ullada detallada i veure-hi tots els detalls.

Per a què pugau fer-ho amb detall, hi adjunte a continuació un enllaç al plànol sobre el que podreu fer zoom en qualsevol part d’ell:

https://maps.princeton.edu/catalog/princeton-fb494b21s?fbclid=IwAR0hYsfflTQEUGgC10FZKoXKfoiAn38_mSDjyhDhkGgMY3Z1Br5h32DP740

Gaudiu-lo!

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

Una antiga inscripció al carrer sobre el decòrum públic.

Des de molt antic, a València, a l'igual que...

Una antiquíssima creu d’humiliador, a l’entrada de l’antic Convent de Jesús de València a Patraix?

Un robust fust de pedra tallada a l'entrada de l'antic monestir franciscà de Santa Maria de Jesús a Patraix...

L’últim vestigi de la llum de gas Lebón a València.

L'únic supervivent dels antics dipòsits de gas del primer sistema d'enllumenat industrial de València...

Què fa una portada del segle XVI en una església del segle XX?

Una antiga portada renaixentista, donant entrada a una església construïda en els anys 1950...

La parròquia que va sorgir del Camp de Mestalla.

El curiós lligam entre la parròquia de Sant Pasqual Baylon i el València CF...