El primer semàfor de València.

0
4548

L’estadística diu que València és la ciutat més “semaforitzada” d’Espanya per habitant, amb un miler d’encreuaments regulats per semàfors. Tres vegades més, per exemple, que Madrid o Barcelona, dues més que Saragossa o cinc voltes més que Bilbao.

Però no sempre va ser així, perquè fins a 1930 la ciutat no va tindre el seu primer semàfor.

Però, on es va col.locar aquell primer semàfor?

Va ser en un encreuament que llavors era emblemàtic, ja que representa el kilòmetre zero de tota la xarxa de carreteres dels nostre territori, i a més era un indret que marcava la numeració de tots els carrers que allà hi confluïen. Parle de la plaça de la Reina, just en la seua confluència amb el carrer de Sant Vicent.

En aquest punt confluïen els carros, cotxes i tramvies que arribaven dels carrers de Sant Vicent, la Pau i Zaragoza. Era, per tant, un lloc molt transitat per a l’època, d’ací la decisió de l’ajuntament d’instal.lar-hi el primer semàfor.

En aquesta vista de Google maps hi assenyale l’indret precís on es va instal·lar:

 

Com a curiositat, cal dir que el diari Las Provincias de l’època l’anomenava en un article “farola luminosa“.

Quatre anys abans s’havia instal·lat a Madrid el primer semàfor d’Espanya, i setze anys abans el primer del món a la ciutat nord-americana de Cleveland.

Però aquells semàfors no eren exactament igual que els actuals. Necessitaven imperiosament d’un guàrdia urbà que canviara manualment els seus colors, ja que no hi existia l’actual automatització.

En la capçalera de l’apunt podeu veure una fotografia de la plaça de la Reina de principis dels 1930, on hi he assenyalat l’esmentat semàfor.

I a continuació n’hi adjunte una altra, així com una vista actual del mateix lloc presa amb una perspectiva semblant en què he assenyalat amb una fletxa groga el lloc exacte on va estar ubicat aquell històric primer semàfor de València:

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here