El secret que amaga una solitària font en el barri de la Saïdia.

Si passegem pel barri de la Saïdia de València, potser ens trobarem amb una solitària font situada enmig d’una illeta que bifurca el trànsit, a l’inici de l’avinguda de la Constitució. Fins ací res extraordinari que assenyalar.

Ací podeu veure exactament on localitzar-la:

Abans de continuar explicant la seua història, permeteu que em trasllade en lloc i en el temps a una altra banda de la ciutat: a l’actual plaça de l’Ajuntament, i als anys a cavall entre les dècades de 1920 i 1930. Ara entendreu el perquè.

En aquells anys Javier Goerlich, llavors arquitecte municipal, va realitzar en la plaça (aleshores anomenada d’Emilio Castelar) una ambiciosa reforma urbanística que es va executar entre 1927 i 1933. Aquella reforma va consistir bàsicament en alçar uns quatre metres el centre de la plaça i realitzar un espai subterrani on es van instal·lar les parades de flors que fins aleshores romanien a la superfície (l’anomenat Mercat de les Flors). En el centre d’aquest mercat subterrani es va col·locar una font per dotar d’aigua potable a les floristes.

Doncs bé, i ara tornant al motiu original d’aquest apunt, la font que podem trobar a la Saïdia és precisament la mateixa font del mercat de les Flors de Goerlich.

A continuació podeu veure aquella plaça en una fotografia d’època. Assenyale amb una fletxa groga el badat on es trobava la font en el subterrani, just en el centre del Mercat de les Flors:

 

El disseny d’aquella plaça, conegut popularment per la seua forma como “la tortada”, va romandre fins a l’any 1961, en què va ser novament remodelada, deixant en el seu lloc el gran espai central buit que coneixem a hores d’ara, i que en aquella època va ser habilitat com a aparcament de vehicles.

Ací podeu veure el seu aspecte, desprès d’aquesta remodelació:


Hi adjunte a continuació sengles fotografies de la font, la primera d’elles de quan estava situada al mig del Mercat de les Flors davant de l’Ajuntament, i la següent una actual, tal com podem veure-la ara a la Saïdia:

 

Però aquesta solitària font de Goerlich encara ens reserva un altre secret…

Fa un temps els amics de CaminArt van publicar en la seua pàgina de facebook un apunt en què mostraven un fragment de dos minuts d’una pel·lícula anglesa titulada “The boy who stole a million” (“El xiquet que va robar un milió”) de Charles Crichton, que va ser principalment filmada a la ciutat de València l’any 1960.


En aquest fragment del film s’observa l’escena d’una persecució que uns homes fan al què era el xiquet protagonista de la pel·lícula. El final d’aquesta escena acaba precisament amb aquest xiquet i el seu gos amagats… baix d’aquesta font, desprès de protagonitzar una persecució a peu per l’avinguda Marquès de Sotelo, la plaça de l’Ajuntament i el Mercat de les Flors.

I fins ací la curiosa història d’una font que ara roman solitària i desubicada en el barri de Saïdia, sense que cap indicació recorde la seua antiga popularitat.

Hi adjunte a continuació un enllaç a l’esmentat fragment de la pel·lícula, el visionat del qual vos recomane per a completar la lectura d’aquest article i, de pas, per a gaudir de les imatges d’aquella València de l’any 1960:

https://www.facebook.com/CaminArtVLC/videos/922010334520851/

Compartir aquesta publicació

Visites des de l'1 de febrer de 2022

Publicacions relacionades

La “Tortada” de Goerlich, una plaça retrobada ‘a miquetes’.

Des de la seua desaparició l'any 1961, l'emblemàtica plaça de l'Ajuntament dissenyada per Goerlich ha anat apareixent 'a miquetes' en diversos indrets de la ciutat i dels seus voltants...

L’antiga “Tortada” de Goerlich, reapareix en un solar de València.

La famosa "Tortada" de Goerlich, derruïda ara fa 60 anys i que tots pensaven ja perduda per a sempre, reapareix ara tota amuntegada en un apartat solar de la ciutat...

El desafortunat bescanvi de la Fonda España per l’Edifici Eurotodo.

Una altra important pèrdua arquitectònica per a la ciutat, sobre la què es va edificar l'impersonal i anodí edifici Eurotodo...

Què va sobreviure a la desaparició de la “Tortada” de Goerlich?

Troballes de l'esquarterament de la "tortada" de la plaça de l'Ajuntament de Javier Goerlich...

L’època en què la plaça de l’Ajuntament de València esdevingué una “Tortada”.

Aquell disseny de la plaça de l'Ajuntament va ser pensat per a l'esplai dels ciutadans. En desaparèixer, la plaça esdevingué una rotonda per a vehicles, i així continua fins a hores d'ara...

Què feia un barri de pescadors al bell mig de la ciutat de València?

Un antic barri de Pescadors situat al costat de l'actual plaça de l'Ajuntament de València, al llarg de diversos segles? Potser molts de vosaltres ni ho haguéreu sospitat...