El ‘timbre’ del Micalet. Realitat o llegenda?

13
14697

Existia una antiga llegenda que deia que a la base del Miquelet existia un punt precís, ubicat en una de les seues parets a prop de terral, que colpejant-lo amb una pedra transmetia nítidament el so fins a la “casa del campaner” de la torre. Una mena de “timbre” que, de ser certa, tindria quasi sis segles d’antiguitat: els mateixos que la pròpia torre campanar.

Els antics campaners, que com el seu nom indica eren els encarregats de tocar sonar les campanes de la torre de la Catedral, vivien en el propi Miquelet, concretament en el tercer cos de la torre. De fet hi van viure allà durant segles fins ben entrat el segle passat.
Al sostre de la sala on vivien hi ha uns forats per a on pugen unes cordes fins a les campanes, que tant diàriament com en celebracions especials, el campaner havia de fer sonar.

Aquesta llegenda deia que la finalitat d’aquest “timbre” era la d’avisar-los des del carrer del moment precís en què havien de fer replicar les campanes en celebracions o festivitats religioses especials, per tal de fer-les coincidir, per exemple, amb l’entrada o l’eixida de la Catedral dels seguicis religiosos.

Òbviament al campaner, donada la manca de finestres àmplies cap al carrer que tenia la sala on vivia en la torre, li era impossible veure tot allò que esdevenia a la superfície.

Una bonica llegenda. Més llegenda que realitat… o potser no?

Mai ningú m’havia sabut dir si aquesta llegenda podria ser veritat. Ni jo tampoc ho creia, ja que ningú coneixedor de la història de la Catedral, amb els que havia parlat, m’havien pogut argumentar que era, o havia sigut certa.

Fins que un dia un seguidor d’aquesta pàgina em va alertar. Em va escriure dient-me que aqueix dia havia estat fotografiant el timbre del Miquelet!!

Sorprès, el dia següent m’en vaig anar al Miquelet a comprovar si el que m’havia dit era cert. I, efectivament, allà estava: un discret forat ubicat a la part inferior de la paret de la torre, que pel seu aspecte semblava fet amb algun propòsit.

Però, aquell forat podria ser el famós “timbre” de la llegenda? I si no era així, i era un simple forat fet amb algun altre propòsit desconegut? Com podia comprovar-ho? Aquestes i altres preguntes em venien sobtadament al cap…

La contestació a les meues preguntes la vaig trobat aquella mateixa nit. I la vaig trobar a Internet, en trobar i visionar un interessant documental sobre la història de la Catedral de València. En un moment donat, els protagonistes del documental van fer la següent prova: algú colpejava amb una pedra xicoteta el mateix forat que jo havia vist, i un altre, a més de 25 metres de terra cap a dalt, situat a l’interior de l’antiga casa del campaner, escoltava nítidament el so de la pedra que colpejava baix.

En aquesta fotografia podeu veure el lloc emissor (el forat) i el receptor (casa del campaner) del “timbre” del campanar del Miquelet, i el sorprenent recorregut que fa el seu so entre els seus carreus massissos:

 

Amb aquesta prova es confirmava que la llegenda del “timbre” del Miquelet era una realitat, sis segles després d’haver estat acabada la torre.

Però, on es pot trobar el timbre del Miquelet? Si ens fixem bé quan passem per davant del campanar (amb “ulls curiosos”), just a la paret que s’enfronta amb la cantonada de la plaça de la Reina amb el carrer dels Brodadors, i a una alçada aproximada d’uns dos metres sobre terra, observarem el “timbre” en un dels carreus. Aquest és el seu aspecte i ací on indique en la fotografia el podeu trobar fàcilment:


L’esmentat documental on es va fer la prova del seu funcionament es diu “Del subsòl al cel, els tresors de la Catedral”, un interessant video-reportatge sobre la història de la Catedral de València. Vos recomane el seu visionat. Precisament en el minut 15’ podreu observar la prova.
Ací teniu l’enllaç on podeu trobar-lo:

https://docs.google.com/file/d/0B47TiV1yC3LccDZYZUlYT2Q1V1E/edit?pref=2&pli=1

Ací teniu el precís moment de la seua comprobació:

Subscriu

13 COMENTARIS

 1. Soc Francesc Llop i Bayo, un dels campaners de la Catedral de València, el qui apareix en el vídeo tocant “els cantos de la Seu”, que és el nom tradicional. Els “cantos” eren una forma d’avisar al campaner en sa casa, però no era la única ni la principal. La més important era “el Cimboriet”, la campana que està sobre el Cimbori i que era tocada una dotzena de vegades al dia per avisar, des de l’altar, al campaner, per coordinar els tocs.
  També hi havia en temps antics, una campaneta en un dels finestrals de l’escala, per avisar al campaner en sa casa. De fet, els antics campaners entrevistats desconeixien que hi haguera un sistema d’avís que no fora amb la campaneta del Cimbori.
  I per cert, per què anomeneu “Miquelet”, una paraula culta inexistent, al Micalet? Des de sempre era el Campanar Nou de la Catedral, després el Campanar i posteriorment la Torre del Micalet. Dir “Miquelet” seria semblant a parlar de la “mascletada” al mig dia en la plaça de l’Ajuntament.
  Per suposar, molta més informació a campaners.com

  • Moltes gràcies per la teua interessant informació i comentaris.
   Respecte al nom del campanar, ambdós mots són correctes. Ben cert que més popular Micalet.

   • No em consta en cap escrit de la Catedral el nom de Miquelet. Sempre han escrit o Campanar de la Catedral o Micalet. I en els primers textos escrits en castellà posaven en la mateixa Catedral Micalete, no mai Miquelet.
    No obstant, tots sous benvinguts a gaudir de les campanes en directe de la Torre del Micalet.

     • Tens tota la raó en indicar el error de la pròpia pàgina de la Catedral. Vaig a tractar que el canvien. Gràcies per la informació.
      I torne a insistir, només es pot conèixer el campanar, si es viu un toc des de la pròpia sala de campanes.

     • Gràcies a tu Francesc. T’agraisc la teua invitació a conèixer la sala de campanes. Com es pot fer per accedir-hi?

     • El calendari de pròxims tocs de campanes de la Catedral de València figura en la pàgina inicial, baix a dreta. Polsant els dies en negreta es pot conèixer els pròxims tocs.
      La Sala de Campanes està tancada al públic, per indicacions del Capítol de la Catedral, però es pot accedir mitjançant invitació, demanant la visita o bé al correu dels campaners, [email protected] o bé enviant un WhatsApp al 636066978, indicant la data i les persones que volen estar presents en el toc. En la resposta s’indicarà la forma d’accedir i les condicions de la visita.

 2. Senyor L’Encobert
  Molt interesant el seu article com quasi tots. Si em permet la preguna, el seu heterònim o seudònim: l’Encobert, está inspirat en el mite portugués que fa referència al rei Dom Sebastião que primer fou O Desejado i desprès O Encoberto?

  • Hola Manuel, un plaer poder contestar-te. El pseudònim de L’Encobert, en el meu cas, prové del famós personatge de la germania valenciana. Moltes gràcies pel teu interès per aquesta pàgina!

 3. Buenos dias soy castellano hablante, me gustaría saber si tenéis algo publicado en papel y en castellano.
  Quiesiera saber algo de la historia de la pechina que hay bajo el rio ,gracias

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here