Els “pares” del Portal dels Serrans.

0
2127

En un apunt anterior havia parlat de l’existència d’unes torres molt semblants a les de Quart de València, situades a la ciutat italiana de Nàpols.
Cal dir que també amb l’altre gran portal de la ciutat, el dels Serrans, passa alguna cosa semblant.

Postal antiga del portal dels Serrans.

La seua construcció va començar el 6 d’Abril de 1392 a iniciativa dels Jurats de la ciutat. L’edificació va ser dirigida per un dels grans arquitectes que va tindre València durant el màxim esplendor de l’arquitectura gòtica a la ciutat: el mestre picapedrer Pere Balaguer.

Se sap que a Pere Balaguer els jurats de València li van enviar a fer un viatge a terres del nord, fonamentalment a terres de Catalunya, per trobar un model de portal que li servira d’inspiració per construir la porta que temps més tard s’anomenaria dels Serrans.
Durant el seu viatge, l’arquitecte va trobar dues portes que li van servir per a aquest propòsit: la Porta de Sant Miquel, a la ciutat de Morella, manada construir per Pere el Cerimoniós l’any 1360, i la del Real Monestir de Poblet, construïda també en temps del mateix monarca. Podriem dir, per tant, que ambdues portes esdevingueren els “pares” de la nostra Porta de Serrans.

El resultat final de la construcció d’aquestes torres va ser un exemple molt modèlic i abundant. El nou portal es componia d’una portada formada per un arc de mig punt adovellat, que es trobava flanquejat per dues torres prismàtiques.
Malgrat el seu model tan genèric, l’interès especial d’aquestes torres es va trobar en les seues enormes dimensions, què van donar a la ciutat una imatge de gran monumentalitat en la seua entrada principal, una mena d’arc del triomf a una construcció de caire militar.

Hi adjunte a continuació unes fotografies de les tres torres, les dels dos “pares” i de la dels Serrans, en què es pot veure la semblança existent entre totes elles.

Porta Real del Real Monestir de Poblet
Portal de Sant Miquel, de la muralla de Morella.
Portal dels Serrans, València.
Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here