ELS “PARES” DE LES TORRES DE SERRANS.

0
826

En un apunt anterior havia parlat de l’existència d’unes torres molt semblants a les de Quart de València, situades a la ciutat italiana de Nàpols.
Cal dir que també amb les altres grans portes de la ciutat, les de Serrans, passa alguna cosa semblant.

La seua construcció va començar el 6 d’Abril de 1392 a iniciativa dels Jurats de la ciutat. L’edificació va ser dirigida per uns dels grans arquitectes que va tindre València durant el màxim esplendor de l’arquitectura gòtica a la ciutat: el mestre picapedrer Pere Balaguer.

Se sap que a Pere Balaguer els jurats de València li van pagar un viatge cap al nord, fonamentalment per terres de Catalunya, per trobar un model de porta que li servira de model i inspiració per construir la Porta que temps més tard s’anomenaria dels Serrans.
Durant el seu viatge, Pere Balaguer va trobar dues portes que li van servir per a aquesta propòsit: la Porta de Sant Miquel, a la ciutat de Morella, manada construir per Pere el Cerimoniós l’any 1360, i la la del Real Monestir de Poblet, construïda també en temps del mateix monarca. Podriem dir-ne, per tant, que ambdues portes esdevingueren els “pares” de la nostra Porta de Serrans.

El resultat final de la construcció de les torres de Serrans va ser un exemple molt modèlic i abundant. El nou portal es componia d’una portada formada per un arc de mig punt adovellat, que es trobava flanquejat per dues torres prismàtiques.
Malgrat el seu model tan genèric, l’interès especial d’aquestes torres es va trobar en les seues enormes dimensions, què van donar a la ciutat una imatge de gran monumentalitat en la seua entrada principal, una mena d’arc del triomf a una construcció de caire militar.

Hi adjunte unes fotografies de les tres torres, les dels dos “pares” i de la de Serrans, en les que es pot veure la semblança existent entre totes elles.

Subscriu

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada